Pocetna Ekonomija Zadovoljni ostvarenim rezultatima

Zadovoljni ostvarenim rezultatima

706
0
Podelite

Plan proizvodnje u Valjaonici bakra Sevojno u prošloj godini prebačen je, neto profit biće oko osam miliona evra što je više u odnosu na nekoliko prethodnih godina, a tržišna pozicija preduzeća od druge polovine 2021. godine bolja je nego ikada u svojoj istoriji. Sada se ugovara proizvodnja za maj i jun u ovoj godini, što nikada ranije nije bio slučaj, ističe generalni direktor Dragan Subotić

Svi zaposleni u Valjaonici bakra Sevojno treba da budu zadovoljni ostvarenim rezultatima u poslovanju preduzeća u 2021. godini uz sve nepovoljne faktore koji su uticali na poslovanje preduzeća, pre svega, kovid krizu, izjavio je nedavno generalni direktor Dragan Subotić, koji je na ovu funkciju postavljen ponovo početkom oktobra 2021. Na čelu preduzeća bio je u ranijem periodu 17 godina, do 2012. Prema njegovim rečima, plan proizvodnje je neznatno prebačen, a s obzirom da je izrada završnog računa u toku, procenjuje se da će finansijski rezultat biti bolji u odnosu na proteklih nekoliko godina, čak i van očekivanja. Zapravo, procena je da će biti ostvaren neto profit od oko osam miliona evra. Sve ovo, kako je istakao Subotić, biće podstrek za ostvarivanje planova u narednoj godini, dalji rast proizvodnje na 30.000 tona i nastavak ulaganja u investicije, minimalno, pet miliona evra na godišnjem nivou.

Prema rečima Dragana Subotića, važan segment u poslovanju Valjaonice bakra Sevojno jeste poroizvodnja po radniku i vođenje kadrovske politike.

-Sagledavajući situaciju u fabrici u poslednjih nekoliko meseci od kada sam se vratio, shvatio sam da ćemo imati veliki zadatak u narednom periodu da obnovimo kadrovsku strukturu, da je podmladimo, hteli to ili ne. Veliki je prirodni odliv. Tu su generacije zaposlenih koje u dobrom delu u narednih pet godina odlaze u penziju, a na nama je da zanovimo te kadrove. Dobar inženjer, dobar majstor i radnik ne nastaju preko noći, za to je potrebno od tri do pet godina. Moj zadatak je da zanavljam radnu snagu, pa da u jednom trenutku, možda imam i paralelne kadrove na nekim radnim mestima, a to podrazumeva da ovi stariji prenesu svoje znanje i iskustvo na mlađe kako bismo mogli u kontinuitetu nesmetano da nastavimo proces proizvodnje – naveo je Subotić i najavio da će u Valjaonicu bakra u ovoj godini biti primljeno minimum 50 do 100 novih radnika u kojoj je trenutno oko 1050 zaposlenih, a prosečne zarade su na republičkom proseku, oko 64 hiljade dinara neto.

O planovima i načinima rada u ovoj godini koja će biti opterećena i energetskom krizom, Dragan Subotić je rekao:

-Trošak električne energije u Valjaonici bakra je minimum od tri miliona evra i to je najveće učešće u troškovima preduzeća. Zahvaljujući prethodnom menadžmentu koji je potpisao ugovor za 2021. i 2022, za ove dve godine imamo više nego korektnu cenu električne energije. Zbog ugovora i pravila kojih se strogo pridržavamo i u dan izmirujemo obaveze koje dospevaju, naša pozicija u delu troškova po osnovu utroška električne energije i energenata je korektna. Upravo, činimo i sve da u okviru plana budžeta, investicije u energetsku efikasnost maksimalno podignemo na što viši nivo. Ako ima dobra strana ove energetske krize u kojoj cene divljaju naročito za one koji nemaju definisane ugovore, jeste to što ćemo zahvaljujući njoj posvetiti dosta više pažnje ovom pitanju nego u proteklim godinama – istakao je Subotić i naveo da je baš ulaganje u energetsku efikasnost jedan od prioriteta u ovoj godini kako bi u 2023. eventualni dodatni udari cena troškova bili minimizirani i prihvatljivi za preduzeće.

U ovoj godini, Subotić očekuje korektan ambijent za rad.

-Tržišna pozicija Valjaonice bakra od druge polovine 2021. godine bolja je nego ikada u svojoj istoriji. Ugovaramo proizvodnju za maj i jun u ovoj godini, što nikada ranije nije bio slučaj – ističe Subotić i naglašava:

-Smatram da bankarski sistem treba više da bude u funkciji, da podrži izvoznu privredu koja ima ugovore kao što je Valjaonica bakra Sevojno.

Stimulacija za aktivne izvoznike

-Neko ko je počeo kao ja pre 40 godina, znam kakav je bio privredni ambijent, a za privrednike nikada nije bio dovoljno dobar, pa nije ni sada. Čini mi se kada bismo mogli tri do četiri stvari da vratimo da bi privreda bila mnogo jača, a to je kredit za pripremu proizvodnje, kredit za izvoz i stimulacije za aktivne izvoznike. Neprihvatljivo je da uvoznici imaju bolju poziciju od izvoznika, mislim na aktivne izvoznike, na one koji imaju veći izvoz od uvoza. Bez obzira što svima nama i privatno i profesionalno na jednoj strani ova makro stabilnost u smislu relativno fiksnog kursa odgovara, na drugoj strani, tu ima velika preraspodela u korist uvoznika na teret izvoznika. Mislim da to nije u redu i dugoročno to nije dobra politika – navodi Subotić.