Pocetna Ekonomija „IMPOL SEVAL“ Prva polovina ove godine obećava

„IMPOL SEVAL“ Prva polovina ove godine obećava

872
0
Podelite

Ukupna proizvodnja od oko 62.500 tona, kao i proizvodnja od blizu 13.000 tona bojenog programa u prošloj godini, odličan su rezultat, smatra generalni direktor „Impol Sevala“ Ninko Tešić i navodi da svi pokazatelji ukazuju da će poslovanje i u prvoj polovini ove godine u ovoj kompaniji biti uspešno

Prošla godina je prema rečima  generalnog direktora Ninka Tešića, za „Impol Seval“ bila izuzetno dobra.

-Proizvodne planove smo ostvarili. U hladno valjanom programu proizvodnja je od 50.900 tona i 11.600 tona toplo valjanih traka za „Impol“ što čini ukupnu proizvodnju od oko 62.500 tona, kao i proizvodnja od blizu 13.000 tona bojenog programa. To je odličan rezultat – navodi Tešić. Prema njegovim rečima, zahvaljujući ovako dobrim proizvodnim rezultatima i dobit će biti veća od planirane čemu je doprinelo i dobro upravljanje troškovima, kao i to što su od drugog kvartala rasle cene prerade koje je tržište prihvatilo.

„Impol Seval“ je i u prošloj godini izvezao oko 97 odsto ukupne proizvodnje, a ukupna vrednost izvoza od oko 167 miliona evra, do sada je i najveća u ovoj kompaniji.

Prošlu godinu „Impol Seval“ završio je sa oko 642 zaposlena. Prosečna neto zarada po zaposlenom, bez menadžmenta bila je 93.000 dinara, računajući i isplaćenu trinaestu platu.

Na koji način i koliko je pandemija virusa korona uticala na rad i poslovanje kompanije, Tešić kaže, da je 2020. bila mnogo teža, jer je tražnja za njihovim proizvodima bila stala sve do kraja novembra i početka decembra kada je tržište ponovo proradilo i tražnja počela da raste.

-Zahvaljujući rastu tražnje i oporavku tržišta pred kraj 2020, u prošlu godinu smo ušli sa unapred prodatom proizvodnjom za četiri meseca, što je oko 15.000 tona. Počeli smo polako i da povećavamo cene prerade, tržište je to prihvatalo, tako da smo godinu završili sa visokom dobiti, možda najvišom u istoriji fabrike – izjavio je nedavno Tešić.

Iako je u trenutnom privrednom ambijentu teško davati objektivnu projekciju poslovanja za naredni period, ipak, prema indicijama koje su bile vidljive i prisutne krajem prošle, jasno je da će prva polovina ove godine, kako je naveo Tešić, biti izuzetno uspešna. Kako će se privredne aktivnosti odvijati kasnije zavisi od mnogih tendencija i kretanja, ne samo na domaćem, već i na evropskom i svetskom nivou.

-Još krajem prošle godine prodata je proizvodnja u prva četiri meseca ove, po dobrim cenama. Energenti su nam stabilni i na nivou koji je izuzetno prihvatljiv za poslovanje „Impol Sevala“. Još pre dve godine potpisali smo ugovor sa Elektrodistribucijom za ovu godinu o cenama za isporuku električne energije. Pogodili smo. Prošle godine smo plaćali 52 evra po kilovatčasu, a za ovu godinu imamo potpisan ugovor za cenu od 48 evra po kilovatčasu. To je u odnosu na ovo šta se dešava u Evropi i u svetu gde je cena struje znatno viša po kilovatčasu, izuzetno povoljno. Što se tiče gasa, zahvaljujući državi i Rusiji ostala nam je gasna formula i u Srbiji ćemo imati najjeftiniji gas u Evropi. Mi smo na evropskom tržištu na kojem su u cenu proizvoda od aluminjuma uračunate visoke cene gasa, a gas plaćamo jeftinije od naše konkurencije. Zato vidim da će prva polovina godine biti izuzetno dobra – rekao je Tešić i istakao da je proizvodnja u „Impol Sevalu“ stabilizovana, investicija u toploj valjaonici je završena, teče period uhodavanja i sve dolazi na svoje mesto.

-Na ovaj način smo dobili bolji kvalitet, kao i mogućnost da povećamo produktivnost, jer sada valjamo toplovaljane trake na nižu dimenziju pa je došlo do povećanja kapaciteta na hladno valjačkim stanovima. Tako je u „Impol Sevalu“ u ovom momentu dobro. Zadovoljan sam – izjavio je Tešić i naveo da dalji investicioni razvoj kompanije mora ići u „pravcu osposobljavanja ostalih delova fabrike na način koji će stvoriti uslove da maksimalno iskoristimo mogućnosti rekonstruisanog valjačkog stana za toplo valjanje. To praktično znači sprovođenje odgovarajućih investicionih akativnosti na valjačkom stanu za hladno valjanje V-3 i prilagođavanje ostalih mašina za trake većih težina.“ („Seval“, decembar 2021.)