Pocetna Društvo Bogojavljenje i pozdrav “Hristos se javi”

Bogojavljenje i pozdrav “Hristos se javi”

687
0
Podelite

Bogojavljenje je jedan od najvećih pravoslavnih hriščanskih praznika na koji se vernici pozdravljaju rečima „Hristos se javi“ na šta se odgovara “Vaistinu se javi” . Proslavlja se događaj koji se desio neposredno nakon što je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Na ovaj praznik na reci Jordanu prvi put je objavljena tajna Svete trojice Oca, Sina i Svetoga duha.

Prema predanju u bojavljenskoj noći otvorilo se nebo i Sveti duh je sišao u obliku golubice na Isusa Hrista i sa neba se čuo glas Boga „Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji“.

U narodu se na Bogojavljenje završavaju nekršteni dani, dvanaest dana posle Božića, a ovaj praznik kod nas slavi 19. januara.   .

Na ovaj dan se osveštava voda za koju se veruje  da je čudotvorna i lekovita i naziva se bogojavljenska vodica. Bogojavljenje se uvek slavi uoči Jovanjdana, praznika posvećenom Jovanu Krstitelju koji je i krsna slava mnogih Užičana, i u jedna od dve slave pored Nikoljdana koju Srbi najviše slave.

U pravoslavnoj literaturi se kaže da vode krštenja nikada ne bi mogle da očiste ljudske grehe da nisu osveštane dodirom Spasitelja. Pogružen u vodu Spasitelj je osvetio sve vode, i izvore svih izvora. Sveti Jovan Zlatousti kaže da je u danu kada se Gospod krstio osveštao i prirodu svih voda.

Vernici na Bogojavljenje donose vodu iz crkve kući i čuvaju je tokom cele godine, a ova vodica krštenja ostaje čista cele godine, netaknuta i sveža kao sa izvora. Tako je bogojavljenska vodica i ovoga jutra osveštana u porti Crkve Svetog Đorđa u Užicu, a manje vernika u odnosu na ranije godine može se dovesti u vezu sa epidemijom koronavirusa.

Postoji verovanje da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti i cele godine. Jak mraz kao što je bio i ovoga jutra u Užicu predskazuje da će godina biti rodna.