Pocetna Kultura Osmehom protiv straha

Osmehom protiv straha

865
0
Podelite

Redakcijski žiri požeškoh književnih novina „Svitak”, predsednik je Milijan Despotović, pesnik i urednik novina, doneo je odluku da se književna nagrada „Hadži Dragan” za 2021. dodeli Srđanu Čeperkoviću iz Vrnjačke Banje za pesničku knjigu „Narodi sa mora” i Ani Vranić Gajić iz Beograda, za knjigu priča „Strah od daha”, navodi se u saopštenju žirija
Srđan Čeperković (Kraljevo, 1982), radi u Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić” u Vrnjačkoj Banji. Piše poeziju i kratke eseje. Objavio je tri knjige, a dobitnik je književne nagrade „Matićev šal” (Ćuprija, 2007).

„Knjiga „Narodi sa mora”, potvrđuje da je „vreme uzdah”, to je „biljka koja se zaliva osmehom”, vratimo mu tu vodicu, moli nas pesnik. Osmeh bi trebao da bude potvrda odgovornosti za ljudski život. Srđan Čeperković kao filozof prirode i ljudskog života došao do sjajnog zaključka: „Priroda je treći pol.” , piše u saopštenju žirija.
Ana Vranić Gajić (Arilje, 1964), školovala se u Arilju, Požegi i Beogradu i nagradu dobija kao zavičajni pisac. Piše kratke priče, objavila je četiri knjige. Nagrađenu knjigu čine „zapisi iz doba korone”, a to su priče o onima koji su se sa ovom pošasti borili ali i o onima „koji se nisu izborili, a bili su tako divni i požrtvovani”, navodi dr Ranka Mićić u recenziji.

Nagrada „Hadži Dragan“ se dodeljuje od 2009. godine i ima za cilj da neguje književno stvaralaštvo Dragana Hadži Todorovića (Požega, 1951-2008), pesnika, likovnog i književnog kritičara, uglednog člana UKS, koji je od 1999. godine imao status „izuzetnom umetnika“. Dragana Hadži Todorovića je osnivača Podružnice UKS-a za Zlatiborski okrug i jedan je do osnivača i član redakcije književnih nvina „Svitak“.

Do sada su među nagrađenima ovom nagradom, između ostalih i Veroljub Vukašinović, iz Trstenika i dr Milutin Pašić iz Užica (2009), Vladimir Jagličić iz Kragujevca i Milunika Mitrović iz Kosjerića (2010), dr Bojana Stojanović Pantović iz Beograda i Slobodan Ristović iz Čajetine (2011), Bratislav Bato Jevtović iz Čačka i Zoran Jeremić iz Užica (2012), Miladin Vukosavljević iz Čačka i Petar Matović iz Požege (2015), Mirjana Ranković Luković iz Čajetine i Jevrosima Ristović iz Beograda (2018), a za 2020. godinu nagrađeni su Milan Mihajlović iz Kosovske Mitrovice i Aleksandar M. Arsenijević iz Beograda.