Pocetna Društvo Sevojno ima dovoljno dece za rad pedijatra, sve ostalo je izgovor

Sevojno ima dovoljno dece za rad pedijatra, sve ostalo je izgovor

736
0
Podelite

U Sevojnu je održan drugi protest na inicijativu građana u organizaciji Zdrave Srbije povodom ukidanjanja dečje ambulante počev od 17. januara uz poruku da će istrajati u svojim zahtevima.

Okupljeni građani prošetali su od “Kruga” do “Kolonije” i tom prilikom izrazili nezadovoljstvo ponudjenim obrazloženjem zdravstvenih vlasti o nedovoljnom broju lekara i broja dece u Sevojnu za rad pedijatra u drugoj smeni.

-Dobili smo odgovor da će se pedijatar vratiti u Sevojno kada se doktorka vrati sa bolovanja, ali smatramo da ćemo doći u istu situaciju kao 17. januara kada smo ostali bez ijednog pedijatra. zato smo se okupili da tražimo i istrajemo u našem zahtevu da pedijatar radi i u drugoj smeni kao što je bilo do sredine 2018. godine – navodi Avram Ilić odbornik Zdrave Srbije u sevojničkoj i užičkoj Skupštini.

On je podsetio da je i ranije tražio da se reši problem rada pedijatra u Sevojnu i naveo da je na njegov zahtev iz 2018. godine odgovor Doma zdravlja glasio da je Užice po normatiivima Ministarstva zdravlja imalo 14 pedijatara, a da ih sada grad ima 11.

– Da li je to manjak dece na teritoriji grada Užica od četiri i po hiljade za protekle četiri godine ili su neke druge okolnosti uticale na to? Svakako ćemo se zalagati da se broj pedijatara vrati na broj 14 iz 2018. godine kako bi Sevojno imalo pedijatra i u drugoj smeni i u Užicu zaposlili pedijatre – izričit je Ilić.

Od okupljenih građana moglo se čuti da je broj đaka u sevojničkoj školi “Aleksa Dejović” 680 i da usluge pedijatra koriste i deca iz Krvavaca, Zlakuse, Potpeća, da u sevojnički vrtić ide 300 mališana i da priče o malom broju dece u Sevojnu za rad pedijatra nisu tačne.

– Sevojno ima dovoljno dece. Ne možete da ostavite jednog pedijatra u ambulanti, a da mu ne nađete zamenu. Neka bude i jedan, ali morate imati zamenu. Ne možete imati ambulantu i ostaviti decu u Sevojnu bez pedijatra. Smatram da je to osnovno u zdravstvenoj zaštiti i ljudi ne treba da se bore za to kao što mi šetamo, je to je osnovno ljudsko pravo koje smo na žalost prinuđeni da tražimo na ulici – poručuje otac Sergeja i Anastasije, Dragan Šopalović.

Odbornik Zdrave Srbije Žiko Stikić na argumente zdravstvenih vlasti da nema dovoqno dece u Sevojnu za rad pedijatra kaže da je ovakva argumentacija “sakrivanje” iza problema, jer broj dečjih kartona na koji se poziva Dom zdravlja ne odražava stvarno stanje i potrebe dece Sevojna.

– Dece ima dovoljno za rad pedijatra u Sevojnu, ali su mnogi roditelji povukli kartone iz sevojničke ambulante zbog toga što pedijatar nije radio popodne, i morali su kada dođu sa posla da idu u Užice u Dečji dispanzer i tako su mnogi s obzirom na ovakvo iskustvo i rad pedijatra lekara mesec dana, pa ga mesec dana nema povlačili kartone u Užice – navodi Žiko Stikić.

Gradjani se sećaju i predizbornih obećanja 2018. godine kada je obećano da će ambulanta raditi sa više lekara, posebno je naglašeno da će imati dva pedijatra. Tako je i bilo nekoliko meseci posle lokalnih izbora u Sevojnu.

-Nekada smo imali dva lekara opšte prakse, dolazak specijalista, laboratoriju, bio je dr Hrvoje Bajić, a sad ne možeš ni krv da izvadiš na analizu, ukinuli su pedijatra – priseća se Branislav Palurović koji za situaciju sa sevojničkom ambulantom kažei “katastrofa” i “bruka” za Gradsku opštinu Sevojno i Grad
Užice.

U ambulanti laboratorija nije radila godinu i po dana, kažu građani, ali da su čuli da će narednih dana ponovo početi da radi što dovode u vezu sa održavanjem protesta.