Pocetna Kultura Izložba povodom jubileja Umetničke škole

Izložba povodom jubileja Umetničke škole

1101
0
Podelite

Obeležavanje svog značajnog jubileja – dve decenije rada i postojanja, užička Umetnička škola počela je izložbom u Gradskoj galeriji koju čini oko stotinak radova učenika sa svih smerova šesnaest generacija koliko se u njoj odškolovalo do sada. To je samo jedan mali deo radova koje Umetnička škola poseduje. Ujedno, ovom izložbom Gradska galerija je otvorila ovogodišnju izlagačku sezonu. Izložba je otvorena do 15. marta

Pozdrvljajući brojnu publiku, bivše i sadašnje učenike, nastvnike, bivše direktore Umetničke škole ali i Užičane, ljubitelje umetnosti, izložbu je otvorila direktorka Umetničke škole Ivana Stamatović, diplomirani inženjer tehnologije tekstila. Ona je podsetila da je Umetnička škola u Užicu osnovana u aprilu 2002. godine u prostoru učeničkog Doma „Petar Radovanović“, zahvaljujući grupi entuzijasta, poznavalaca umetnosti i umetničkog dara grada Užica i okoline na čelu sa magistrom slikarstva, poznatim užičkim slikarom Obradom Jovanovićem (1949-2019) koji je bio i prvi direktor škole.

-Petnaest nastavnika prvim učenicima prenosilo je svoja znanja iz konzervacije, tekstila, keramike, obrade drveta, metala, vajanja, slikarstva. Organizovani su i nezaboravni izleti koji se i danas prepričavaju. Bio je to mali, ušuškan prostor u kome se radilo sa puno ljubavi – rekla je između ostalog Ivana Stamatović i podsetila da je škola 2005. godine preseljena u zgradu Crvenog krsta u kome i danas radi. Trenutno se u školi obrazuju učenici u devet obrazovnih profila, u području umetničkih zanata i vizuelne umetnosti. Prema njenim rečima, u narednom periodu se očekuje verifikcija i novog smera, tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda.

-Svih ovih godina vredno se radilo. Mnogi učenički radovi krase zidove stambenih i poslovnih objekata. Izlagačka delatnost škole širila se i van grada po čitavom Zlatiborskom okrugu, galerijama i osnovnim školama. Ponosni smo na svoje učenike, na dosadašnjih 16 generacija maturanata. Ima ih širom zemlje i sveta u raznim oblastima, u ulozi uspešnih. Rado svrate, jave se, podsete se đačkih dana. Čim svraćaju, znači da smo uspeli. A svega ovoga ne bi bilo bez zaposlenih u školi. Prošlo je mnogo nastavnika i pomoćnog osoblja i svako je ostavio svoj dobar trag u istoriji škole -istakla je Ivana Stamataović.

Umetnička škola danas ima 113 učenika, 45 zaposlenih, učesnik je projekta NeoLIFE, organizator humanitarnih izložbi i donator EKG aparata Opštoj bolnici Užice. Škola je učesnik na brojnim međunarodnim, republičkim i opštinskim likovnim konkursima i dobitnik mnogih nagrada i pohvala.

Prema rečima Ivane Stamatović, cela ova godina za Umetničku školu biće u znaku jubileja. Posle ove, 4. marta u prizemlju Gradske galerije uslediće izložba radova koji će konkurisati za nagrade na likovnom konkursu „Moj svet“ koji škola raspisuje za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola u Zlatiborskom okrugu, a od 7. do 11. marta za koje će u ovom prostoru biti organizovane i radionice iz grnčarstva i grafike. U junu, za Vidovdan, trebalo bi da bude štampan i školski časopis, planira se i izrada murala na objektima u gradu i okolini kao i mnoge druge aktivnosti.

-Na kraju nam ostaje još samo jedna mala želja, a to je sopstvena zgrada – istakla je Ivana Stamatović i naglasila da intenzivno radi na tome, da je u više navrata razgovarala sa sa Ratkom Trmčićem, članom Gradskog veća zaduženog za društvene delatnosti u užičkoj Gradskoj upravi i da je u avgustu predala i pisani zahtev.

-Iskreno se nadam da će rukovodstvo Grada Užica imati sluha za to da Umetničkoj školi, posle 20 godina postojanja i rada, konačno nađe prostor i da više ne bude podstanar. Nadam se da dobre volje ima i da će se taj prostor i naći– kaže Ivana Stamatović.

Sreten Stamenić, učenik trećeg razreda, na smeru konzervator kulturnih dobara kaže da je počastvovan što je đak Umetničke škole. Njegovih radova na ovoj izložbi nema, ali je već izlagao na nekoliko drugih kolektivnih izložbi.

-Čast mi što, kao đak ove škole, imam priliku da budem učenik nastavnika koji nam na najbolji način mogu preneti znanje i usavršiti naš talenat. U ovoj školi sam otkrio još neka svoja interesovanja poput kaligrafije i vajarstva, jer sam naročito tokom on lajn nastave imao više prilike da istražujem, da se bavim nekim temama i da tražim nove motive – kaže Stamenić koji planira da nastavi da se bavim slikarstvom posle završetka Umetničke škole.

Jasminka Leković, četvrti razred na smeru likovni tehničar, predsednica Učeničkog parlamenta, kaže da je Umetnička škola ispunila njena očekivanja. Nada se da će posle završetka Umetničke škole školovanje nastaviti na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

-Sviđa mi se odnos profesora i učenika, ambijent u školi. Ponosna sam na sve radove mojih drugara i iz prethodnih generacija. Mislim da smo svojim radom pokazali kvalitet naše škole.

Da škola dobije ime Obrada Jovanovića

Čestitajući jubilej Umetničkoj školi, direktor Gradske galerije Užice Zoran Cvetić, podsetio je na angažovanje i veliko zalaganje poznatog užičkog slikara Obrada Jovanovića koji je ceo svoj integritet uložio u osnivanje Umetničke škole. U toj aktivnosti nije bio sam, jer je imao veliku podršku svojih kolega i cele stručne javnosti.

-On je pun entuzijazma pričao o talentima koje ovaj region ima i mislim da bi danas bio presrećan što smo posle 20 godina uspeli da imamo ovako dobre učenike i njihove radove pred sobom, a da on na direktan i indirektan način stoji iza ove priče – rekao je između ostalog Cvetić i predložio rukovodstvu škole i Gradu Užice, da u narednom periodu Umetnička škola ponese ime ovog velikog slikara, Obrada Jovanovića.

Upis na četiri smera

Ove godine, prema rečima Ivane Stamatović, Umetnička škola je planirala da upiše po 10 učenika na četiri smera, tehničar dizajna grafike, tehničar dizajna tekstila, likovni tehničar i na novi smer za koji se čeka samo rešenje iz resornog Ministarstva – dizajn enterijera i industrijskih proizvoda. Prijavljivanje za prijemni ispit je od 4. do 8. aprila, dok se prijemni ispit očekuje polovinom maja.

Dosadašnji direktori Umetničke škole bili su: Mr Obrad Jovanović (1949-2019), akademski slikar, Budimir Radojičić, profesor istorije, Mladen Jevđović, akademski slikar-grafičar, mr Obrad Ješić, diplomirani psiholog, Sofija Bunardžić, diplomirani slikar-keramičar