Pocetna Ekonomija Podsticanje cirkularne ekonomije

Podsticanje cirkularne ekonomije

903
0
Podelite

-Nešto što je za male privrednike otpad i zašta moraju da plaćaju taksu za njegovo zbrinjavanje, uz malu modifikaciju može da bude pretvoreno u novi proizvod koji donosi dodatni profit – navodi Filip Isailović

U Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga, Asocijacija za Afirmaciju Kulture „Svetionik znanja“ organizovala je predstavljanje modela podrške malim i mikro preduzećima u upravljanju otpadom u skladu sa Zakonom, a u okviru projekta „Zelena privreda Srbije 2.0“ u kojem je PKS RPK saradnik. Cilj projekta je da se cirkularna ekonomija približi lokalnim samoupravama, privredi i građanima radi dodatnog usklađivanja Srbije sa preuzetim obavezama iz Poglavlja 27 za pristupanje Evropskoj Uniji. U projekat su iz Zlatiborskog upravnog okruga uključeni Grad Užice i lokalne samouprave Priboj i Kosjerić, a iz Pirotskog, grad Pirot. Projekat se sprovodi uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Filip Isailović, ekspert za pravna pitanja u okviru projekta, navodi da se u okviru prve faze projekta, prikupljanje informacija, u koju je bilo uključeno 20 malih kompanija, došlo do saznanja da postoji suštinsko nepoznavanje prava i obaveza proizvođača organskog otpada, odnosno, na koji način su u obavezi da tretiraju otpad koji nastaje u procesu proizvodnje. Zato oni iz neznanja postaju izloženi inspekcijskom nadzoru i kaznenim odredbama i dodatno doprinose nepropisnom odlaganju otpada i stvaranju divljih deponija.

-Smatramo da je potrebno pružiti dodatnu podršku maloj privredi kako podizanje kvaliteta proizvodnje i usklađivanje sa propisima ne predstavlja opterećenje na poslovanje već da je to šansa za održivi rast i razvoj- rekao je Isailović i naveo da je na osnovu ekspertske podrške omogućeno ponovno korišćenje stvorenog otpada, efikasniji proizvodni proces i smanjenje korišćenja sirovina koje stvaraju neorganski otpad.

-Nešto što je za male privrednike otpad i zašta moraju da plaćaju taksu za njegovo zbrinjavanje, uz malu modifikaciju može da bude pretvoreno u novi proizvod koji donosi dodatni profit. Možda ne može iz svake proizvodnje da nastane otpad koji privrednik može sam da iskoristi kao sirovinu za novi proizvod, međutim, često iz proizvodnje male kompanije nastaje nešto što je otpad za nju, ali je za nekog drugog sirovina i uz pravo povezivanje to može da proda – rekao je Isailović i naveo da se kroz rad na projektu uvidelo da postoji interesovanje miko i malih preduzeća da bolje upravljaju otpadom, ali nemaju mogućnost da dobiju dalju stručnu podršku i u ovom trenutku ne postoji program podrške poslovanju kroz pružanje znanja u ovoj oblasti.