Pocetna Društvo Studentska praksa u SUPER KAMP-u

Studentska praksa u SUPER KAMP-u

1016
0
Podelite

Oko 70 studenata budućih učitelja, vaspitača i trenera u sportu prošlo je obuku za radno angažovanje sa decom tokom leta na devet destinacija u Srbiji i Grčkoj

Pedagoški fakultet u Užicu prvi je fakultet koji je ostvario saradnju sa SUPER KAMP-om iz Beograda radi uključivanja studenata u rad tokom letnjeg i zimskog perioda. Na fakultetu je održana obuka studenata za budući rad u najvećem kampu na Balkanu. Godišnje ga posećuje preko 20.000 dece iz Srbije uzrasta od 5-15 godina, a održava se na devet destinacija i to na Tari, Zlatiboru, Zlataru, Rudniku, Goču, Divčibarama, Bukulji, Despotovcu i u grčkom letovalištu Olimpik Bič.

-Na osnovu saradnje Pedagoškog fakulteta i SUPER KAMP-a naši studenti će devet nedelja leti, ali i tokom zime moći da rade kao animatori. Prijavilo se oko 70 studenata sa sva tri smera Učitelj, Vaspitač i Trener u sportu, tako da će oni biti radno angažovani uz odgovarajuću finansijsku nadoknadu-, rekla je za „Vesti“ prof.dr Snežana Marinković, dekan Pedagoškog fakulteta u Užicu Univerziteta u Kragujevcu.

Pokrenuta je i inicijativa da se napravi kratki program pod nazivom „Učenje i aktivni odmor“ koji je posvećen obrazovanju svih zainteresovanih koji su završili minimum srednju školu, sadašnji ali i svršeni studenti. Program će pohađati tri meseca i posle završetka mogu raditi na privremenim, povremenim i stalnim poslovima kao animatori u hotelima, kampu ili samostalno naći zaposlenje. Postignut je dogovor sa hotelijerima na Zlatiboru da studenti obavljaju praksu, a da zatim u skladu sa potrebama dobiju i stalni posao.

-Od Univerziteta očekujemo usvajanje ovog programa, a pored studenata obuku pohađaju i nastavnici koji će predavati na ovom programu koji ima tri obavezna i šest izbornih predmeta- istakla je Marinković.

Ideja i koncept SUPER KAMP-a nastala je pre deceniju, a realizacija je krenula od Mitrovca na Tari. Osnivač i direktor je Tijana Kovačević koja ističe da saradnja sa Pedagoškim fakultetom je lep početak saradnje i zahvaljuje se na inicijativi fakulteta da studenti imaju praksu i mogućnost da se usavršavaju.

-Mnogo lepih stvari smo čuli o studentima Pedagoškog fakulteta, a posebno je važno da ti mladi ljudi žele da se dodatno edukuju. Zadovoljni smo njihovim odzivom, a u SUPER KAMP-u će steći iskustva u radu sa decom koja će kasnije moći da koriste u karijeri-naglasila je Kovačević.

Studenti će biti raspoređeni na svim destinacijama u skladu sa potrebama i njihovim željama. Deca na destinacijama u Srbiji borave sedam dana, a devet dana u Grčkoj. Koncept putovanja je osmišljen da deci svaki dan bude drugačiji i ispunjen zanimljivim aktivnostima. One su podeljene u tri segmenta i to Edukacija, zatim Sport, rekreacija i avantura i Priroda i zdrav život koji obahvataju veliki broj radionica. U okviru Edukacije su šah, gluma, muzička radionica…Za Sport, rekreaciju i avanturu deca imaju mogućnost da se spuštaju zip lajnom, voze karting vozila, tobogane, velike tramboline…Treći segment koji se odnosi na Prirodu i zdrav život sadrži orjentaciju, snalaženje u prirodi, postavljanje šatora… To je preko 60 različitih radionica na kojima radi oko 250 stručnih lica iz različitih oblasti kao i veliki broj mladih za dodatnu bezbednost i animaciju. Studenti Pedagoškog fakulteta uključiće se u rad sa decom jer se na svakih sat vremena odvija nova aktivnost. Na kampu su deca sa svojim učiteljima, vaspitačima i trenerima koji su ih doveli, a na radionicama su sa stručnim licima, rekreatorima, animatorima koji će biti i studenti Pedagoškog fakulteta, objasnila je Kovačević.

Osnivanje SUPER KAMP-a sa timom saradnika, imalo je za cilj da ovo putovanje za decu im omogući sticanje veština i znanja, zabavu, druženje, ali i da se međusobno upoznaju iz različitih krajeva naše zemlje. Prve godine na kampu bilo je 1.000 dece, a zatim se iz godine u godinu uvećavao broj polaznika, tako da će ove devete godine okupiti preko 20.000 dece.

Kako Kovačević dodaje deca im se uvek vraćaju, a na kraju svakog boravka u anketama beleže svoje utiske. Najveća podrška da nastave dalje su im njihove pohvale u kojima navode da su im to bili najlepši dani provedeni zajedno.