Pocetna Politika Užice: Duplo veća izlaznost u odnosu na referendum

Užice: Duplo veća izlaznost u odnosu na referendum

834
0
Podelite

Na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Gradu Užicu do 10 časova registrovana je izlaznost od 7,01 odsto što je duplo veća izlaznost u odnosu na referendum kada je glasalo 2,91 odsto birača, podatak je na osnovu glasanja sa reprezentativnih birališta.

Na parlamentarnim izborima u Užicu 2020. godine zabeležena je izlaznost od 8,8 odsto do 10 časova tako da je odziv do 10 nesto slabiji u odnosu na glasanje pre dve godine.

U Gradskoj izbornoj komisiji kažu da su sva birališta otvorena na vreme i da će na osnovu podataka sa posmatranih biračkih mesta izlaznost saopštavati još nekoliko puta u toku dana.

Izbore u Užicu prate domaći posmatrači njih 34 i strani  među kojima  su predstavnici CESID-a, CRTE, Organizacije za fer izbore iz Beograda, Kraljevačkog lokalnog fronta,  OEBS-a i drugih.

Prema rečima predsednice komisije Milke Protić Užice i Sevojno imaju 63.742 upisana glasača  od čega Užice 58.078, a Sevojno 5.664 glasača na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

-To je za 1839 glasača manje u odnosu na parlamentarne izbore u Užicu 2020. godine i 617 u odnosu na prošli referendum – kaže Protić.

Glasa se za novi sastav Narodne skupštine Srbije i na ovom listiću je osamnaest lista stranaka i koalicija dok je na listiću za predsedničke izbore osam kandidata čiji je redosled izvučen žrebom.

Obaveštenje o biračkom mestu nije uslov za glasanje, već se identitet birača potvrđuje ličnom kartom ili pasošem. Oznaka sprejom na kažiprstu traje 24 sata i proverava se UV lampom, a  birač koji ne dozvoli prskanje kažiprsta neće moći da glasa. .