Pocetna Društvo Tri decenije rada neurologije

Tri decenije rada neurologije

2789
0
Podelite

Godišnje u neurološkoj ambulanti užičke bolnice se pregleda 12.000 bolesnika a hospitalizuje oko 1.400 obolelih

Služba neurologije Opšte bolnice Užice ove godine obeležava 30 godina postojanja i rada. U okviru programa obeležavanja ovog značajnog jubileja održan je simpozijum na Zlatiboru posvećen razvoju i dostignućima u oblasti neurologije.

U užičkoj bolnica Služba neurologije je među prvima uspostavljena kao zasebna celina. Prim. dr Mira Gavrić Kezić, načelnica neurologije govoreći o počecima rada navodi da od 1991.godine kada je Služba neuropsihijatrije podeljenja na dva dela uspostavljena je Služba neurologije užičke bolnice. Tako da je među prvima osnovana u Srbiji i počela je da radi u skromnim uslovima sa 24 bolesničke postelje. Zatim, u Opštoj bolnici Užice 1999.godine instaliran je prvi CT aparat, zlatni standard u neurološkoj dijagnostici.

-Posle rekonstrukcije i renoviranja 2006.godine odeljenje raspolaže sa 45 bolesničkih postelja i znatno većim brojem sestara i specijalista neurologa. Dijagnostičkim procedurama smo značajno opremljeniji nego tih 90. godina. Odeljenje je u regionu prepoznato sa adekvatnim pristupom lečenju i zdravstvenom negom u zbrinjavanju obolelih naročito od cerebrovaskularne bolesti koja je vodeći uzrok smrtnosti u našem kraju, ali i u svetu-istakla je dr Gavrić Kezić.

Na simpozijumu je akademik Vladimir Kostić istakao da je Užice uvek bilo rasadnik specijalizanata i specijalista koji nisu dozvolili ni da ih sredina, ni okolnosti „ućutkaju“ već su uvek prisutni u stručnom životu neurologa Srbije.

-Ima neke simbolike da je i ovaj sastanak jedan od prvih nakon „diktature“ Covid-19. Lično me raduje jedan broj mladih ljudi koji će ovde imati prilike da čuju o istoriji srpske neurologije koja nije mala, ali i istoriji neurologije u Užicu koja je zaista hvale vredna. Užička neurologija je jedna od značajnijih u Srbiji i mi zato odajemo priznanje onima koji u toj i takvoj neurologiji rade-istakao je Kostić.

Na simpozijumu su učestvovali najeminentniji stručnjaci sa aktuelnim temama iz ove oblasti sa ciljem praćenja najnovijih dostignuća.