Pocetna Društvo Podsticaji po košnici pčela

Podsticaji po košnici pčela

899
0
Podelite

U toku je podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje od 800 dinara po košnici pčela. Rok za podnošenje ovih zahteva je 31.maj 2022. godine.

Pravo na podsticaj imaju komercijalna poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Potrebno je da gazdinstvo raspolaže sa najmanje 20, a najviše 1000 košnica pčela. To u praksi znači da svi pčelari koji imaju manje od 20 obeleženih i registrovanih košnica pčela ne ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava na podsticaj po košnici pčela, dok oni koji imaju preko 1000 košnica i podnose zahtev za ostvarivanje prava na ovaj podsticaj, neće biti odbijeni zbog prekoračenja propisanog broja košnica, već će im se priznati podsticaji za 1000 košnica pčela.

Takođe potrebno je da su pčelari tokom godine odradili aktivan nadzor i da je urađena prijava stanja u oktobru i u aprilu mesecu. Ove poslove radi nadležna veterinarska stanica.

Što se tiče samog podnošenja zahteva on se može podneti slanjem prepručenom poštom na adresu Uprave za agrarna plaćanja, ali i elektronskim putem. Pristup portalu za podnošenje elektronskog zahteva je omogućen sa zvanične internet stranice Uprave za agrarna plaćanja.

Pčelari koji imaju registrovan elektronski potpis, ceo proces mogu obaviti unošenjem traženih podataka u aplikaciju. U pitanju su podaci o podnosiocu zahteva, broj poljoprivrednog gazdinstva, HID broj i broj pčelinjih stajališta. Po unošenju podataka vrši se podnošenje zahteva nakon koga je potrebno pratiti detaljna uputstva za elektronsko potpisivanje, Rešenje povodom ovog zahteva biće im takođe prosleđeno elektronskim putem.

Podnosioci zahteva koji nemaju registrovan elektronski potpis, moći će da nakon unošenja traženih podataka, generišu obrazac za podnošenje zahteva koji će na sebi imati bar kod. Generisani obrazac sa bar kodom je neophodno odštampati, potpisati, ili overiti, a potom ga poslati preporučenom poštom na adresu Uprave za agrarna plaćanja.

Bojana Nešić, savetodavac za agroekonomiju PSSS Užice