Pocetna Društvo Izostao otkup

Izostao otkup

564
0
Podelite

Za izvoz jagode se beru dok su zelenije, rumene i nikako zrele. One koje su tamno-crvene su za jelo i ne idu u izvoz, jer se “računaju” u prezrele. U Lužničkoj dolini  ove sezone nema otkupljivača za izvoz u Rusiju, a cena je na početku jagoda iz plastenika  bila 350 dinara po kilogramu

Jagoda se bere za peteljku i plod se ne dodiruje prstima. Koliko god se blago dodirne dešava se da jagoda počne da truli. Za izvoz jagode se beru dok su zelenije, rumene i nikako zrele. One koje su tamo-crvene su za jelo i ne idu u izvoz, jer se računaju u prezrele.

Otkup je ove godine krenuo u Srbiji pre desetak dana iza one koji uspevaju da predaju sitnije jagode hladnjači u Arilju cena je 180 dinara, a   pakovanje je oko 250 dinara. Sudeći prema informacijama sa terena u najvećem užičkom jagodnjaku Lužničkoj dolini gde ima dosta proizvođača sa više do 10.000 struka  za sada nema otkupljivača koji bi užičku jagodu plasirali u izvoz, pre svega na rusko tržište. Kako su nam rekli proizvođači iz Karana ranije je jedan otkupljivač iz Guče bio prisutan i  hladnjačar  iz Arilja, ali ove godine nema nikoga. Zbog rata u Ukrajini na tržište Rusije srpske jagode  ove godine putuju preko Belorusije ili Turske, a kao u slučaju jabuka ovo tržište je veliki potrošač srpske jagode.  Na pijaci i u marketima jagode su u Užicu 200 dinara kilogram. Proizvođači kažu da je ove godine došlo do skoka cene đubriva i drugog repromaterijala pa bi i cena jagoda trebalo da bude veća. Da li će i kada  “alba” ili “džoli” iz Lužničke doline krenuti na dalek put za sada nije poznato.