Pocetna Izbori 2024 Zeleno-levi front Užice zahteva hitne ostavke

Zeleno-levi front Užice zahteva hitne ostavke

302
0
Podelite

Zeleno-levi front Užice zahteva da čitavo rukovodstvo grada Užica, zajedno sa menadžmentom deponije “Duboko” hitno podnese ostavke! To bi bio najmoralniji čin koji bi u ovom momentu ovi nesposobnjakovići i štetočine mogli da učine!

Umesto da su svim snagama pokušali da lokalizuju i ugase požar, koji se u poslednjih dva meseca drugi put dešava, dopustili su da se on otrgne kontroli i postane opasan po zdravlje građana Užica, Požege i okolnih sela. Iako su obavešteni o požaru još juče, lokalna vatrogasna jedinica nije reagovala i oglušila se o pozive lokalnog stanovništva koji su požar prijavili.

Nedopustivo je i to što stanovništvo nema prave informacije o stepenu zagadjenja jer se toksične materije u vazduhu u Srbiji ni ne mere. Nedostatak informacija o potencijalnoj ugroženosti i posledicama po zdravlje stanovništva koje mogu prouzrokovati furani i dioksini, koji nastaju sagorevanjem plastičnog i drugog otpada, a koji predstavljaju najopasnije kancerogene materije u prirodi, mogu predstavljati veliku opasnost po zdravlje.

Ovi otrovi, su uzročnik steriliteta, oštećenja imuniteta i nervnog sistema. Maske samo delimično štite od ovih otrova, ali ne u potpunosti, zbog čega je najbolje ne otvarati prozore i ne izlaziti koliko god je to moguće. Sve ovo mora da nam saopsti Zavod za javno zdravlje što se nije desilo i što predstavlja dodatni pokazatelj da lokalnoj vlasti nije ni stalo do zdravlja stanovništva.

Naime, najavljuje se proširivanje deponije što nam govori da ne postoji plan za smanjenje količina deponovanog otpada, uvodjenja cirkularne ekonomije i reciklaže, već će se deponije povećavati u nedogled, što nije samo protiv standarda razvijenog sveta već i neodgovorno prema generacijama koje dolaze.