Pocetna Kultura Konkurs za 4. „Video park“

Konkurs za 4. „Video park“

596
0
Podelite

Udruženje vizuelnih umetnika Užice (UVUU) raspisuje konkurs za četvrti Festival savremene umetnosti „Video park“, koji će biti održan od 21. do 23. jula u Užicu, a na temu „Migracioni Antropocen“. Rok za prijavljivanje je 26. jun preko linka, a kontakt za dodatna pitanja je mejl fsuvideopark@gmail.com

Selekcioni žiri Festivala odabraće tri do šest umetnika u užem izboru koji će svoje radove predstaviti u programu partnerskog festivala XX ART FLANERIE 2. jula u Beču, a 25 do 33 filma biće u užem izboru za projekciju na Festivalu u Užicu.

Tema ovogodišnjeg Festivala usredsređena je na mnoge složene uticaje ljudskog tela i bića, oblika ponašanja prema svom okruženju, ali se, takođe, fokusira i na migracioni aspekt tela i duše, razumevanje odnosa prema Domu, Home, Heimat sa mestom ili teritorijom gde je glavni akcenat na način odnosa sa društvenom sredinom ali i uticajima prirode na telo.
Kako navode u Udruženju, „Video park“ će i ove godine ugostiti brojne umetnike na svom rezidencijalnom programu koji će trajati od 16. do 24. ula. Umetnici će pokušati da spoje i prevedu svoja iskustva u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom grada Užica u medij filma, performansa, plesa, i drugih vidova vizuelne predstave.

-Suočeni sa ključnim problemima sa kojima se ova zajednica suočava – depopulacijom, ekologijom, tranzicijom i ekonomskom krizom – razvijaće radove koji povezuju različite utiske nastale tokom njihovog istraživanja na prostorima okolnih sela grada Užica – navode iz Udruženja.

Cilj festivala “Videopark” je da širu javnost upozna sa savremenim umetničkim praksama na polju videa, filma i pokretnih slika, kao i da ukaže na nedovoljnu afirmaciju ove vrste umetničkog izraza. Predstavljanje eksperimentalnih dela koja kroz širok spektar vizuelnih formi, procesa i praksi uključuju pitanja i doprinose kreativnom i kritičkom razumevanju stvarnosti, kao i primena oblika savremenih digitalnih medija, samo su neke od stvari koje promoviše “Video park”. Radeći sa lokalnom zajednicom, podržavajući decentralizaciju u umetnosti i stvarajući platformu za sve mlade umetnike, cilj UVUU je da preusmeri središte sa velikih kulturnih centara, festivala i sajmova umetnosti na manja mesta, te da kroz uzajamno i zajedničko podržavanje stvori mesto za sve vizuelne umetnike koji uglavnom koriste video kao osnovni jezik umetničkog izražavanja.