Pocetna Društvo Saradnja sa institutima

Saradnja sa institutima

689
0
Podelite

Na master studijskom programu iz Informacionih tehnologija i sistema izučava se sve popularnija oblast Veštačke inteligencije

Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija – odsek Užice nedavno je u radnoj poseti bila delegacija stručnjaka sa Instituta za fiziku i Instituta za nuklearne nauke Vinča, koji su od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Radna poseta eminentnih stručnjaka iz oblasti Fotoakustike dr Dragana Markuševa, naučnog savetnika i rukovodioca Laboratorije za fotoakustiku u okviru Centra za fotoniku, Instituta za fiziku i njegovih kolega naučnih saradnika dr Marice Popović, dr Dragane Markušev i dr Dragana Lukića, kao i njihovih saradnika sa Instituta za nuklearne nauke Vinča dr Slobodanke Galović, naučnog savetnika i naučnih saradnika dr Katarine Đorđević i dr Mioljuba Nešića, imala je za cilj analizu mogućih oblika saradnje ova dva Instituta i Akademije. Predstavljen je i trend primene vrlo značajne oblasti Nauke o podacima, Mašinskog učenja u istraživačkoj oblasti ove grupe, u svetskim naučnim krugovima poznate kao ”Srpska grupa za fotoakustiku”.

”Srpska grupa za fotoakustiku” već više godina uspešno sarađuje dr Miroslavom Jordović Pavlović, profesorkom Akademije koja pripada ovom timu istraživača, pa je i tema njene doktorske teze bila iz oblasti primene Mašinskog učenja u Fotoakustici. Ona je, takođe, docent Fakulteta Informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan u Beogradu.

-Na Akademiji se poslednjih godina, a naročito u zadnja dva semestra kada je započet Master studijski program iz Informacionih tehnologija i sistema izučava sve popularnija oblast Veštačke inteligencije u okviru predmeta: Nauka o podacima, Mašinsko učenje i Istraživanje podataka na Vebu. Iz tog razloga je, predavanje dr Dragana Markuševa na temu: “Uloga mašinskog učenja u karakterizaciji materijala kroz interakciju svetlosti i materije” bilo vrlo posećeno od strane studenata Akademije i izazvalo važnu diskusiju-navela je dr Miroslava Jordović Pavlović.

Dr Merkušev je predstavio rezultate istraživanja svoga tima dobijenih u poslednjih par godina. Toplotna i mehanička karakterizacija različitih vrsta materijala fotoakustikom značajno je unapređena korišćenjem nadgledanog mašinskog učenja i jednostavnih neuronskih mreža. Kao najznačajnije oblasti istraživanja prepoznate su multiparametarske analize i to uticaja mernog lanca, poboljšanje eksperimentalnih metoda i validnosti teorijskih modela. Dobijeni rezultati pokazuju značajno povećanje efikasnosti fotoakustičkih merenja kroz smanjenje broja eksperimentalnih tačaka, rad u realnom vremenu, povećanje preciznosti i pouzdanosti izmerenih vrednosti zajedno sa preciznom kontrolom eksperimentalnih uslova. Posebna pažnja posvećena je ispitivanjima poluprovodnika i tankih filmova koji se masovno koriste kako u elektronici i solarnoj energetici tako i u okvirima MEMS-a i NEMS-a.

U razgovorima sa rukovodstvom Akademije, predsednicom dr Ljubicom Diković, rukovodiocem odseka Užice dr Ljiljanom Trumbulović, šefom Katedre za informacione tehnologije i mašinstvo dr Milovanom Milivojevićem, šefovima ostalih katedri i profesorima bilo je reči o mogućim pravcima saradnje.

Dogovoreno je da se kreira memorandum o saradnji institucija koji će pokriti sva polja od interesa, od kojih su najznačajnija suorganizovanje međunarodnih konferencija za razmenu naučno-stručnih znanja, partnerstvo na projektima, razvijanje mreže institucija na internacionalnom nivou, realizacija završnih i master radova na institutima i podrška nastavi.

Predsednica Akademije dr Ljubica Diković istakla je da saradnja Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija i Instituta za fiziku i Instituta za nuklearne nauke Vinča doneće nove vrednosti i nove šanse kako za profesore Akademije, tako i za studente, i dodatno učvrstiti Akademiju u internacionalnim naučnim krugovima.