Pocetna Kultura Bravisimo!

Bravisimo!

966
0
Podelite

U poznatom italijanskom letovalištu Rimini nedavno je završeno međunarodno takmičenje na kome su zablistale i male balerine iz Užica. Baletski studio “Marija Maga Magazinović” osvojio je deset prvih mesta u klasičnom baletu

Okićene sa nekoliko priznanja i medalja naše male sugrađanke dostojno su predstavile svoj grad i na najlepši način tokom boravka u Italiji bile njegovi najbolji i najlepši ambasadori. Na internacionalnom takmičenju u plesu na kome je učestvovao i Baletski studio “Marija Maga Magazinović” iz Užica osvojeno je deset nagrada i priznanja. Posle Turske i Mađarske bilo je to treće takmišenje koje se dogodilo za nekoliko meseci od kako je korona počela da posustaje i nadamo se konačnoj predaji. Male balerine Studija koji je nastupio sa svoje dve sekcije osvojile su priznanja koja podrazumevaju i besplatne kotizacije za dalja takmičenja u Pragu ove godine i iduće u Španiji.

Pored takmičarskog, putovanje u Italiju imalo je i edukativni karakter, a na devojčice je poseban utisak ostavila najmanja država na svetu – San Marino. O svemu tome svedoči Dunja Mahorčić, baletski pedagog i osnivač Studija koji radi na dve lokacije u Užicu i Beogradu.

– Imali smo deset koreografija od kojih je svih deset nagrađeno prvim mestom što je za nas bilo veliko iznenađenje i nismo očekivali toliki uspeh i prva mesta. Dobili smo dve specijalne nagrade. Naša Užičanka Jana Jovanović je dobila specijalnu nagradu kao najveći talenat takmičenja i ići će u Prag na takmičenje besplatno. Naše drugarice iz Užica koje igraju “Rusku igru” takođe su dobile besplatnu kotizaciju za takmičenje u Španiji sledeće godine u junu mesecu. Kalina Ristanović je takođe prva. Zaista nismo očekivali toliko prvih mesta u konkurenciji nekoliko država sveta – priča Mahorčić.

Pored takmičenja deca su imala priliku da se upoznaju sa nekoliko italijanskih gradova, sa njihovom istorijom, kulturom i znamenitostima. Pored Rimija, male balerine bile su i u Bolonji i San Marinu koji se kao najmanja državica na svetu mnogo dopao malim Užičankama i Beograđankama. Povratak u Srbiju obeležila je poseta Veneciji vožnja venecijanskim kanalima i priča o jednom od najlepših gradova sveta.

Na takmičenju u Riminiju bila su deca iz raznih zemalja Bugarske, domaćini iz Italije, Nemačke, Poljske, Crne Gore i naše devojčice iz Srbije.

– Baletski studio “Maga Magazinović” takmičio se u klasičnom baletu. Imali smo različite uzrasne kategorije od devojčica od tri do pet godina do juniorki koje pohađaju šesti, sedmi i osmi razred. Kada su međunarodna takmičenja u pitanju roditelji obavezno prate svoju decu i to su nam dragocena iskustva. Događa se zbližavanje kako među decom tako i nas odraslih i teško se rastajemo – Mahorčić i dodaje da je na takmičenju u Riminiju bio zastupljeno više vrsta plesova preko modernog baleta i savremene igre među kojima je bio i hip-hop.

Baletski studio “Marija Maga Magazinović postoji od 2008. godine i iduće godine obeležava petnaest godina postojanja što će svakako proslaviti svečano na radost svoje publike, a idući užički festival planiran je za maj.

– Veoma sam zadovoljna kada se osvrnem unazad, na proteklih petnaest godina. Imala sam i svi mi imali smo veliku želju i viziju da studio živi. Ponosna sam na sve naše uspehe, počevši od toga da su naše članice bile devojčice koje već profesionalno igraju klasičan i moderan balet, devojčice koje su trenutno u Srednjoj baletskoj školi i što su u Studiju devojčice koje školujemo da završe osnovnu baletku školu. To je veliki uspeh i to nekako nisam imala u planu. Sve se desilo sponatno zato što smo imali puno talentovane dece koja zaslužuju da idu dalje u umetničkom izrazu i da im klasičan balet eventualno postane i profesija, a ne da ostane na nivou Studija. I to je uspeh pored nagrada sa takmičenja koje više i ne brojimo – ne krije zadovoljstvo Dunja Mahorčić. Dodaje da male balerine svakog meseca imaju jedno ili dva domaća takmičenja, a kako je korona popustila od prošlog oktobra bili su na tri internacionalna takmičarska događaja u Istambulu, Budimpešti i Italiji. Na jesen se spremaju za Prag, a sledeće godine u junu predstoji veliko i značajno baletsko takmičenje u Španiji. – To su nam veliki planovi i nećemo stati – poručuje idejni tvorac “Maginog” studija koji godinama pleni pažnju javnosti svojim entuzijazmom i uspesima.

Upis malih balerina za sledeću školsku godinu koja počinje u septembru odvija se od 15. juna do kraja meseca. Ukoliko ostane mesta u nekoj grupi konkurs se otvara i krajem avgusta do popune grupe, a polovina oktobra je krajnji rok. Događa se i da tokom godine neko zaželi probni čas, ali iz Studija savet da se uhvati ritam školske godine sa svojom generacijom. Posle Italije bilo je dosta pozdrava do sledećeg druženja i igre koja je zbog toga više od baleta.

Zvezda vodilja

– Maga Magaznović je naša zvezda vodilja. Činjenica da studio nosi njeno za nas je velika odgovornost s obzirom na Magin značaj za našu umetnost i čitav ženski rod sa ovih prostora. Čuvamo uspomenu na Magu i osvajamo nagrade i u njenu čast – kaže Dunja Mahorčić, predsednik, osnivač, pedagog i koreograf, idejni tvorac baletskog studija koji okuplja devojčice od tri do petnaest godina.

Rezultati međunarodnog takmičenja u Riminiju:

Bebe Užice “Igra sa lutkama” 1.mesto
Mini Užice “Leptirići” 1. mesto
Mini Rakovica “Rajske ptice” 1.mesto
Iris Jukić “Kitri” treći čin 1.mesto
Kids “Ruska igra” 1.mesto
Anastasija Ordić “Second river” 2.mesto
Kalina Ristanović “Esmeralda” 1.mesto
Selena Stevanović “Rejmonda sa velom” 1.mesto
Junior “Španske ruže” Užice 1.mesto

Dve specijalne nagrade za Janu Jovanović-najveći talenat festivala, besplatan smeštaj i kotizacija za Prag 2022.

Ruska igra, najbolja koreografija, besplatna kotizacija za Španiju 2023. godine.
Čestitke!