Pocetna Društvo Povećano interesovanje za subvencije

Povećano interesovanje za subvencije

786
0
Podelite

– U odnosu na prošlu godinu u ovoj smo imali 145 korisnika više. Krenuli smo sa subvencijama od 1. aprila, kako bi naši poljoprivrednici u potpunosti iskoristili poljoprivrednu opremu za prolećnu setvu i sadnju – navodi gradski većnik  za privredu i poljoprivredu Slobodan Kuzmanović i dodaje da će iduće godine u program za poljoprivredu biti predložene veće subvencija za sisteme za zalivanje

Koliko Grad Užice izdvaja za poljoprivredu, koliko iznosi agrarni budžet i kakva su njegova kretanja iz godine u godinu?

Odlukom o budžetu Grada Užica za 2022. godinu, na poziciji poljoprivrede opredeljena su sredstva u iznosu od 37 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi, kao i 4 miliona dinara za za osnivanje Fonda za podsticaj poljoprivredne i prehrambene proizvodnje , zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Regionalnom razvojnom agencijom “Zlatibor”.
Grad svake godine izdvaja veća sredstva za ovu namenu, a ove godine ukupna sredstva, izdvojena za poljoprivredu su povećana za 6 miliona dinara.

Kakvo je bilo interesovanje poljoprivrednika za konkurs za subvencije u poljoprivredi sa područja Grada Užica?

Završen je konkurs za dodelu subvencija u poljoprivredi u ovoj godini, prema Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Užica za 2022. godinu. Imali smo 730 korisnika subvencija. U odnosu na prošlu godinu ove godine imali smo 145 korisnika više. Krenuli smo sa subvencijama od 1. aprila, kako bi naši poljoprivrednici u potpunosti iskoristili poljoprivrednu opremu za prolećnu setvu i sadnju. Najveće interesovanje i ove godine je bilo za priključne poljoprivredne mašine, koje se koriste u voćarstvu i ratarstvu. To su pre svega: freze, tarupi, plugovi, sejalice, rasturači mineralnih đubriva, atomizeri, prskalice, trimeri i drugo. Sve više poljoprivrednika se opredeljuje za nabavku kvalitetih umatičenih grla za koje mogu koristiti i posebne subvencije po grlu, koje daje Ministarstvo poljoprivrede.
Posebno je primetno povećano interesovanje za nabavku sistema za navodnjavanje.

Nedostatak vode za zalivanje muči mnoge poljoprivrednike, posebno malinare i imamo dosta zasada pod borovnicom. Kako rešiti problem?

Naši poljoprivrednici su uvideli da nema vrhunskih prinosa niti kvaliteta poljoprivrednih proizvoda bez navodnjavanja. Pored lokalnih subvencija i Republika izdvaja velika sredstva za ovu namenu, ali i dalje su površine koje se navodnjavaju veoma male u poređenju sa navodnjavanim površinama u razvijenim zemljama Evrope. Zato ćemo u programu za narednu godinu posebnu pažnju posvetiti ovoj meri, i predložiti uvećane subvencije za ovu namenu. Potrebno je posebno stimulisati meru navodnjavanja, pre svega kopanje arterijskih bunara, kako ne bismo došli u situaciju da poljoprivrednici koriste gradsku vodu za navodnjavanje i tako ugrozili snabdevanje ostalih građana vodom za piće.

Fond za poljoprivrednike sa Fondacijom Ana i Vlade Divac je zaživeo. Podsetite nas koliko je sredstava u pitanju i kome su namenjena?

Kao što sam već napomenuo, novoosnovani Fond za razvoj poljoprivrede, zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, u saradnji sa RRA Zlatibor je zaživeo i mislim da moramo raditi na tome da ga pre svega, koriste mladi, koji žele da ostanu na selu i postanu uspešni poljoprivrednici. Zamisao je da Fond pospeši proizvodnju finalnih proizvoda na poljoprivrednom gazdinstvu. To su konzervirani proizvodi od voća i povrća kao i razvoj seoskog turizma.

Da li ima više proizvođača koji budućnost vide u organskoj proizvodnji?

Naše podneblje sa usitnjenim posedima koji više godina nisu tretirana pesticidima je idealno za razvoj organske proizvodnje. Subvencije na republičkom nivou su znatno veće od subvencija u konvencionalnoj proizvodnji. U velikim gradovima sve više je izražena tražnja za organskim voćem, povrćem, mlekom, mlečnim proizvodima i mesom. Naš Grad svake godine izdvaja namenska sredstva za dobijanje sertifikata u organskoj proizvodnji, kao i za nabavku sertifikovanog sadnog materijala za organsku proizvodnju.

Da li strelci raspolažu sa dovoljnim brojem protivgradnih raketa kako bi štitili poljoprivredu od gradonosnih oblaka na našem području? Mnoge zemlje ukidaju protivgtradnu zaštitu što nije dobro…

Veliki je problem sa angažovanjem protivgradnih strelaca. Radi se na tome da se protivgradna zaštita opremi automatskim protivgradnim stanicama. Ministarstvo poljoprivrede izdvaja velika sredstva za subvencionisanje osiguranja od grada. Subvencija po polisi iznosi 70 odsto, i sve veći broj poljoprivrednika osigurava svoje useve i zasade. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda nas uveravaju da je obezbeđen dovoljan broj protivgradnih raketa.

Kakve su prognoze u vezi kretanja cene maline i izvoza, šta možete reći o izvozu, da li ima razloga za brigu kada je i malina sa našeg područja u pitanju?

Što se tiče cene maline, koja je značajan prihod naših sugrađana, ona će i ove godine biti visoka, bez obzora što je tražnja i potrošnja nešto opala zbog ekonomske krize u Evropi i rata u Ukrajini.

Ne raduju prognoze o nedostatku hrane u svetu. Kakvo je viđenje užičkog agrara i njegovog razvoja iz ugla lokalne vlasti?

Naša lokalna samouprava čini sve kako bi proizvođači podigli poljoprivrednu proizvodnju. Mislim da mi imamo sve uslove da proizvedemo dovoljno hrane i da plasiramo viškove po dobrim cenama, koje će biti stimulativne za veću proizvodnju.

Navodnjavanje

Posebno je primetno povećano interesovanje za nabavku sistema za navodnjavanje. Zato ćemo u programu za narednu godinu posebnu pažnju posvetiti ovoj meri, i predložiti uvećane subvencije za ovu namenu.

Malina i cena

Što se tiče cene maline, koja je značajan prihod naših sugrađana, ona će i ove godine biti visoka, bez obzira što je tražnja i potrošnja nešto opala zbog ekonomske krize u Evropi i rata u Ukrajini.