Pocetna Kultura Novi dramski studio

Novi dramski studio

1396
0
Podelite

U okviru novoosnovanog Udruženja „Teatar 031“ počinje da radi dramski studio za decu i mlade od sedam do 19 godina koji će voditi glumac Dejan Maksimović. Audicija je 5. septembra

U Užicu počinje da radi novoosnovano Udruženje „Teatar 031“ čiji je osnovni cilj, kako navode u Udruženju, okupljanje mladih Užičana sa umetničkim afinitetima koji će podstaći razvoj umetničkog stvaralaštva i unaprediti percepciju umetnosti u Užicu. Prva ktivnost Udruženja je pokretanje dramskog studija za decu i omladinu koji će voditi glumac Dejan Maksimović, jedan od osnivača Udruženja, a kojeg ljubitelji pozorišne umetnosti imaju priliku da gledaju u predstavama užičkog Narodnog pozorišta. Audicija za polaznike dramskog studija je 5. septembra.

Prema rečima Dejana Maksimovića, Udruženje je otvoreno za sve vrste umetnosti, ne samo za pozorišnu, u okviru kojeg će mladi ljudi imati šansu da se izraze u svojoj branši, sugrađanima ponude novi umetnički sadržaj, a samim tim i poboljšaju percepciju umetnosti u Užicu. Članovi Udruženja mogu biti svi zainteresovani od sedam do 19 godina, ali će i stariji dobro doći.

-U ovom trenutku upisujemo samo one koji imaju afiniteta prema glumi, pozorištu, koji sebe vide u ovoj umetnosti i voleli bi da se okušaju u njoj. Naša ideja nije da stvaramo male glumce u Užicu, već da pravimo prostor gde će se oni, pre svega, igrati, zabavljati i odvojiti od inmterneta, telefona, gde će učiti neke osnovne stvari u ovoj umetnosti koje će im značiti u životu, kao što su pravilan govor, artikulacija, dikcija, tehnika glasa. Potom ćemo raditi i na nekim glumačkim vežbama koje su prilagođene njihovom uzrastu, a bazirane su na programima rada za prvu godinu glumačkih akademija. Posle pet meseci sve će to biti upakovano u koncept javnog ispita, nastupa na velikoj pozorišnoj sceni. Tada će oni publici pokazati šta su naučili i dokle smo mi stigli u prvom bloku rada – pojašnjava Maksimović i naglašava da se u studiju neće raditi pod pritiskom, jer je poenta svega proces, rad i sticanje novog znanja.

– U planu su mi i ozbiljnije pozorišne predstave kojima ćemo se predstaviti publici i van grada. Na kraju, ideja mi je da se polaznici dramskih studija iz više gradova susreću, razmenjuju iskustva, da uče jedni od drugih, na primer, na festivalima koji bi se održavali na alternativnim prostorima. Mislim da Užice ima potencijala da se pozorište i uopšte umetnost prikazuje i izvodi i van institucija – navodi Maksimović.

Audicija za dramski studio biće održana 5. septembra u tri termina u prostoru koji se nalazi u Dimitrija Tucovića 101. Za decu uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole audicija je u 19 časova, od petog do osmog razreda u 20, a za srednjoškolce i starije u 21 čas.