Pocetna Društvo UMETNIČKA ZBIRKA AKADEMIJE

UMETNIČKA ZBIRKA AKADEMIJE

347
0
Podelite

Za otkup umetničkih dela sredstva je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja. Otkupljena su dva rada i to profesora Vlada Milanovića, iz Beograda i Filipa Baralića, umetnika iz Užica

U okviru obeležavanja Dana Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija pored svečanog programa predstavljen je i projekat umetničke zbirke. Ministarstvo kulture i informisanja obezbedilo je sredstva za otkup umetničkih dela i pravljenje zbirke Akademije. Ideja za formiranje umetničke zbirke Akademije potekla je od pre tri godine u saradnji sa studentima Unutrašnje arhitekture da prikupljanjem umetničkih radova studenata ulepšaju prostor.

Dr umetnosti Aleksandar Dimitrijević, profesor strukovnih studija Akademije Zapadna Srbija i rukovodilac projekta rekao je -onda smo odlučili da konkurišemo i kod Ministarstva kulture i informisanja da otkupimo značajnija dela savremenih srpskih umetnika. Ministarstvo obezbeđuje sredstva za otkup i nije mala stvar da umetnici uđu u institucije obrazovanja na ovakav način.

Dimitrijević navodi da je kod Ministarstva kulture i informisanja po drugi put Akademija konkurisala i dobijena su sredstva za otkup dva rada i to profesora Vlada Milanovića, redovnog profesora Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda i našeg umetnika iz Užica Filipa Baralića sa skulpturom „Polet“ koja je postavljena u mašinskom kabinetu.

Akademija već poseduje određenu zbirku lokalnih umetnika sa delima Vladana Terzića,
Obrada Jovanovića, Rada Vergovića, Dušana Starčevića….

-Sa ovom idejom pokušavamo da osavremenimo tu zbirku i da je „uvedemo“ u zvanične
tokove da bude Umetnička zbirka Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija-zaključio
je Dimitrijević.

Filip Baralić, master vajarstva, umetnik iz Užica istakao je značaj formiranja ove umetničke zbirke koja prati savremene tokove u stvaralaštvu.

-Zahvaljujem se profesoru Dimitrijeviću i Akademiji što su moj rad uzeli u razmatranje i predložoli ga kao deo projekta. Drago mi je i što je komisija prepoznala moj rad da bude uvršten u zbirku Akademije što je veliki podsticaj i motivacija da dalje istražujem u umetnosti – istakao je Baralić.

Prostor u mašinskom kabinetu je izabran da u njemu bude Baralićev „Polet“, što će inspirisati studente i biti primer da u svakoj oblasti mogu da se bave i razmišljaju u pravcu inovacija. Objašnjavajući svoj rad Baralić navodi da je ovo deo istraživanja kojim se bavi već nekoliko godina.

-U suštini ova instalacija je nešto poput prostornog crteža i premošćava jaz između crteža i trodimezionalne forme – zaključuje naš sagovornik.

Na Akademiji navode da će i narednih godina nastaviti sa projektom umetničke zbirke koja će doprineti kreativnom stvaralaštvu studenata, ali i na ovaj način unapređenju rada ove obrazovne ustanove.

Tekst i foto: Dragica Cvijović