Pocetna Društvo ŠKOLA NEKAD I SAD – OD SKAMIJE DO ROBOTA

ŠKOLA NEKAD I SAD – OD SKAMIJE DO ROBOTA

599
0
Podelite

Kroz tri veka izložbu čini preko 50 eksponata iz izdvojenog odeljenja u Kačeru, matične škole i Etno parka „Terzića avlija“. U Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog povodom Savindana postavljena je izložba pod nazivom „Škola nekad i sad“ po ideji Katarine Karanović, pedagoga. To je istorijska postavka koja je podeljena u tri segmenta i to škola u 19, 20. i savremena škola u 21. veku.

-Iz 19. veka imamo skamiju odnosno školsku klupu i oko 15 predmeta koji su se koristili u to vreme, zatim pletenu torbicu u kojoj su đaci nosili tablicu, kredu i sunđer. Oni tada nisu imali sveske, nego su pisali na maloj tabli sa kredom i brisali to sunđerom. Iz tog veka je i drvena pernica i računaljka, a većina tih eksponata je iz „Terzića avlije“ koje je ustupio naš kolega Saša Drndarević. Deo eksponata je i iz drugog izdvojenog odeljenja ove škole u Kačeru- objasnila je Nina Vukić, direktor Prve osnovne škole kralja Petra Drugog. Što se tiče 20.veka u matičnoj školi u Užicu, sačuvani eksponati su stara dokumenta, fotografije, stari mikroskop, telefon, slajdovi, dnevnici, đačke knjižice i nastavna sredstva.

-Škola u 21.veku kroz postavku predstavlja savremena sredstva koja sada koristimo u nastavi, kao što su laptop računari, projektori, prezentacije, dronovi, savremeni globus i roboti. Podsetimo, da je pre nekoliko godina naša ekipa robotičara učestvovala na Svetskom prvenstvu u Šangaju – istakla je direktor Vukić. Postavku čini preko 50 eksponata, a u pripremanju izložbe učestvovali su pedagog Katarina Karanović, Olivera Krstić, Vasilija Milovanović, Aleksandar Milosavljević i Saša Drndarević. Izložba je tematski postavljena povodom školske slave, ali zbog velikog interesovanja ona će u holu škole biti i narednih dana. Nastavnici iz istorije i veronauke u okviru časova objašnjavaju učenicima sve što ih interesuje iz tih perioda, kao i učitelji učenicima nižih razreda.

-Cilj je da poštujemo tradiciju, ali da budemo i vizionari kao što je bio i Sveti Sava – zaključila je direktor škole Vukić.

Dodajmo, da je 1829.godine prvi učitelj namešten u Užice, što čini tradiciju Prve osnovne škole. Škola i nastava su se u početku odvijale po kućama, a onda je zahvaljujući velikom dobročinitelju Iliji Nerandžiću sazidana zgrada škole na osnovu testamenta kojim je ostavio sav svoj imetak. Za ostvarenje njegove želje bilo je potrebno 15 godina i 1884. godine je sazidan prizemni deo škole. Pre 91 godinu nadograđen je sprat, a na stogodišnjicu škole i novi deo.

Najstarija Prva osnovna škola kralja Petra Drugog ima 1.150 učenika što je najviše u Užicu, a poslednjih godina upisuje i najveći broj prvaka.

SPOJ TRADICIJE I SAVREMENOG OBRAZOVANJA

Prva osnovna škola baštini tradiciju dugu 193 godine i kako naglašava Vukić – uvek pravimo spoj naše tradicije i savremenog obrazovanja. Volimo da gledamo u prošlost i da se prisećamo kako je to nekada bilo, ali da težimo i da pripremamo učenike za budućnost.

Dragica Cvijović