Pocetna Čajetina POBEDNICI ŠOPALOVIĆ I RADOJIČIĆ

POBEDNICI ŠOPALOVIĆ I RADOJIČIĆ

1378
0
Podelite

Pobednik 21. ,,Pršutijade” u Mačkatu u kategoriji najbolja goveđa pršuta je Dragoljub Šopalović iz Mačkata, a nagradu je primio njegov sin  Nebojša mladi proizvođač iz poznate familije majstora dobre pršute.  

– Trudili smo se da napravimo dobru pršutu, a sudije su  odlučile da ona i dobije nagradu. Pobednička pršuta se ,,godinama pravi” i ništa nije od juče, otac je učio od dede, a ja od oca. Tajna je u tome da stoka za pršutu mora da bude sa Zlatibora i ova je pravljena od naših bikova, ima geografsko poreklo, ruža vetrova je idealno područje za sušenje pršute – ispričao nam je Nebojša Šopalović  koji je od sedme godine života na razne načine uključen u proizvodnju dobre pršute u svom domaćinstvu i koji se nada da će kćerka nastaviti njegov posao, pošto se i sama izjasnila.

Drugo mesto osvojila je Jelena Stojanović, takođe iz Mačkata, a treće Rade Šopalović iz Mačkata, a nagrade je uručio direktor Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović.

Stručnjaci ,,Jugoinspekta” i ove godine ocenjivali su svojstva kvaliteta i organoleptičkog sastava mesnih đakonija i najboljima dodelili priznanja u dve kategorije koje su ove godine bile na Sajmu za razliku od prethodnih kada se ocenjivalo u šest,ali će se tradicija nastaviti, jer se ovogodišnja ,,Pršutijada“ odvija posle dve godine pauze zbog korone i na njoj učestvuje dvanaest proizvođača.    

U kategoriji svinjska pršuta najbolji je Aleksandar Radojičić iz Mačkata. Treće mesto osvojio je Vladimir Andžić iz Mačkata, a drugo Dragan Stojanović, takođe iz Mačkata, a priznanja je nagrađenima uručio Marko Marić, direktor Zlatiborskog eko agrara. 

– Moj deda je bio Velimir, pradeda Živorad, otac Aleksandar i ja kao i moja braća i sestre smo naučili kako se pravi dobra pršuta i sigurno ćemo nastaviti da se bavimo ovim poslom.- kaže Jovana  Radojičić kojoj je uručeno priznanje za najbolju svinjsku pršutu na 21-om Sajmu suvomesnatih proizvoda.      

Organizacioni odbor ,,Pršutijade” dodelio je specijalnu, memorijalnu nagradu Dušan K. Stojanović za dosadašnji uspeh i posvećenost manifestaciji proizvođaču Miliji Brkoviću iz Kačera koji je zanat preneo na sina Nikolu i njegovu decu.

I u poodmakloj dobi deda Milija je pobornik održavanja ,,Pršutijade”  koji ne zaboravlja i ovom prilikom da kaže koliki je značaj dobre sirovine koja dolazi sa Zlatibora za pravljenje dobre pršute i ,,ruže sa Mačkata” kako nazivamo najlepše parče goveđe pršute. 

Posebno priznanje – zahvalnicu za učešće na sajmu suvomesnatih proizvoda dodeljena je nasledinicima Dušana K. Stojanovića Urošu i Miliću Stojanoviću.     

,,Pršutijadu” je otvorio Miloje Rajović, zamenik predsednika čajetinske Skupštine koji je istakao da je Opština Čajetina pored razvoja turizma šansu u razvoju videla u poljoprivredi i da je zato formirala Zlatiborski eko agrar u cilju pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i subvencija poljoprivrede.

-Trudimo se da što više ljudi ostane u zlatiborskim selima, renoviramo škole i otvaramo dečje vrtićei kako bi sve veći broj ljudi ostajao na selu – naveo je Rajović i dodao da u opštini smatraju da će jaka poljoprivreda i jak turizam dovesti nove goste na Zlatibor i doprineti da ljudi ostanu na vekovnim ognjištima.  

Za sve posetioce organizovana je nagradna igra na štandu Turističke organizacije Zlatibor i imena dobitnika biće saopštena u nedelju kada se Sajam završava.  Cene na Pršutijadi su goveđa pršuta 2500-3000 dinara, svinjska 1300-1500, kobasica 1100-1200, slanina 1200-1300, čvarci 1400-1500 dinara za kilogram.   

Organizatori ,,Pršutijade” u selu koje je sinonim zdrave hrane bili su Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, a suorganizatori Opština Čajeina, Zlatiborski eko agrar, KJP Zlatibor i JKP Vodovod.

Žanka Erić