Pocetna Društvo Ponovo radi Škola roditeljstva

Ponovo radi Škola roditeljstva

1288
0
Podelite

U Centru za majku i dete užičkog Doma zdravlja ponovo je počela sa radom Škola roditeljstva. Ova škola ima za cilj pružanje podrške i neophodnih stručnih znanja mamama i tatama za ostvarivanje zdravog roditeljstva. Zbog epidemije koronavirusa napravljena je pauza u radu, radi zdravstvene bezbednosti budućih roditelja.

Nataša Jakšić je Školu roditeljstva počela da pohađa u petom mesecu trudnoće, a sada ima bebu od pet i po meseci. Iskustva iz škole su joj pozitivna, jer je pre porođaja dobila puno korisnih saveta što se tiče dojenja, presvlačenja, povijanja…

– Želim ovom stručnom timu da se zahvalim na svim korisnim savetima koji su mi mnogo pomogli s obzirom da mi je to bila prva trudnoća. Ništa nisam znala o bebama i gajenju, a posebno mi je značilo u vezi ishrane, tako da i sada dojim moju devojčicu, naglasila je Nataša.

Nevena Delić kaže da je za Školu roditeljstva čula od akušerske sestre i onda su je kontaktirali iz patronažne službe.

– Ovde sam do sada već dobila korisne informacije pogotovu za nekog ko prvi put sluša savete na različite teme u vezi beba, rekla je Nevena.

Sanja Panić kaže da je odslušala sva predavanja u Školi roditeljstva.

– Ovo najbolji vid stručne podrške nama koje smo prvi put u ovim životnim ulogama, tako da svim budućim mamama, ali i tatama preporučujem da se raspitaju i uključe u naredne cikluse”, ističe Sanja.

Ljiljana Bošković, glavna sestra patronažne službe rekla je da su sve patronažne sestre uključene u Školu roditeljstva.

– U Školi roditeljstva trudnice, ali i porodilje mogu da dobiju sve korisne informacije u vezi beba. Prvorotke su najčešće malo uplašene što se tiče dojenja, kupanja, pupčanika, ali mi smo tu da im praktično sve objasnimo. U narednom periodu u planu je i odlazak u posetu porodilištu gde će ih sačekati glavna sestra ginekologije, koja će im objasniti kako sve funkcioniše u vezi porođaja na tom odeljenju, istakla je Bošković.

Marija Jevremović, viša medicinska sestra i koordinator Škole roditeljstva podseća da pored trudnica mogu da dolaze i buduće tate.

– Škola je besplatna i otvorena su vrata za sve trudnice, ne samo iz Užica već i iz drugih opština. Zbog naših predavanja već su nam dolazile i iz Čajetine i Bajine Bašte. U rad Škole uključen je veliki tim stručnjaka, iimamo osam termina mesečno utorkom i četvrtkom od 13-14 časova. Tim stručnjaka čine specijalista ginekologije i akušerstva, pedijatar, akušerska sestra, patronažne sestre, stomatolog, dijetetičar-nutricionista. Ukoliko trudnice izraze želju za nekim ko nije uključen u rad škole poput psihologa ili neke druge specijalnosti, mi im izlazimo u susret, objasnila je Jevremović.

Za uključivanje u Školu roditeljstva ginekolog i akušerska sestra pišu nalog patronaži. Oni svaku trudnicu pozivaju i dogovaraju kada će se priključiti predavanjima i koje su teme. Bez naloga trudnice koje žele da se prijave mogu to da učine tako što će pozvati patronažnu službu.

Sve zainteresovane trudnice i porodilje mogu da pozovu na brojeve patronažne službe 031 513 366 i 062 284 581.

Dodajmo, da je Škola roditeljstva otvorena 2018.godine na inicijativu i uz podršku Ministarstva zdravlja i Rosa vode.