Pocetna Kultura Jovan Maljoković i Renato Chicco trio oduševili

Jovan Maljoković i Renato Chicco trio oduševili

328
0
Podelite
image description

Sinoć, drugog dana Bazzum džez festivala u Užicu, u Narodnom pozorištu nastupio je Renato Chicco trio, Austrija – Italija i Jovan Maljoković oktet i oduševili publiku.

Renato Chicco jedan je od najvećih evropskih džez pijanista, a ovaj koncert na kojem je izvodio svoje, ali i numere drugih komozitora, podržao je Austrijski kulturni forum. Renato Chicco izjavio je da se oseća veoma lepo i prijatno u Užicu u kojem je prvi put, a tokom nastupa zahvalio je publici na toplom prijemu. Rođen je u Izoli, u Sloveniji, a školovao se na Univerzitetu za muziku u Gracu, zatim u Bostonu. Živeo je i radio u Njujorku, svoj talenat razvio je sarađujući sa legendarnim muzičarima. Sada živi i radi u Gracu i nastupa sa svojim grupama širom sveta.

– Džez me privukao zbog specijalnog duha, filinga koji ima – kaže Renato Chicco koji smatra da je džez danas prisutan svuda u svetu.

Posle ovog koncerta, usledio je nastup jednog od najpoznatijih srpskih džez muzičara Jovana Maljokovića sa svojim oktetom koji je izveo program pod nazivom „Na raskrsnici svetova“, a koji, kako sam kaže, može da izvodi i u Berlinu, Njujorku, bilo gde, jer nudi „nešto što je naše, što je originalno“.

– Ovo je po meni srpski džez. Svih ovih godina koliko se bavim muzikom želeo sam da stvorim nešto što će da ostane i što može da ima pečat srpskog džeza, originalnog. Njegova okosnica je melos koji se svira ovde – rekao je Maljoković poželevši užičkom festivalu da iz godine u godinu napreduje i razvija se.

– Veoma je važan razvoj kulture u našoj lepoj, maloj Srbiji. Greota je da ovako lepa zemlja ne napreduje što se tiče kulturnih sadržaja. Vi ste uložili napor u Užicu što možda pola grada nije svesno šta ste uradili. Napravili ste džez festival, a to znači da dižete nivo obrazovanja naroda. To je ono zbog čega treba da živimo. U Valjevu sam u džez festival uložio 32 godine koji sada ima skoro 40 godina. Isto je bila teška, velika borba. Pitali su ljudi šta to radimo, niko ne zna šta je to džez, kakva je i čija je to muzika – kaže Jovan Maljoković i ističe da je džez danas postao svetska muzika, prihvaćena u celom svetu. Džez muzičar se trudi da nauči osnovne stvari, da nauči džez jezik i onda može da komunicira sa svakim džez muzičarem na planeti. Mnogi teže da u džez unesu i deo svoje tradicionalne muzike.

– Tako i ja skoro 40 godina radim na jednom finom spoju naše tradicionalne, balkanske i srpske muzike i džeza kojem sam posvetio ceo život – navodi Maljoković iza kojeg je šest decenija karijere. Ovom prilikom je istakao da je veoma srećan zbog nastupa u Užicu, jer u njemu dugo godina nije gostovao.

U okviru pratećeg programa drugog dana festivala održana je edukativna radionica u Muzičkoj školi „Vojislav Lale Stefanović“ na temu: „Kako se sluša džez?“ koju je vodio Ivan Ilić. Radionica je bila veoma posećena. Osim učenika u njoj su učestvovali i odrasli.

– Ove radionice radim već pet godina na predfestivalskim svetkovinama koje se dešavaju u Srbiji i uvek je veoma dobar odaziv. Generalno, na svima je, kao i ovde u Užicu, dosta mladog sveta. Na kraju uvek imamo veoma interesantna pitanja i taj direktan kontakt sa publikom je baš ono što nas navodi da smo na dobrom putu i da imamo šta da ponudimo – ističe Ivan Ilić koji se trudi da na radionicama, kako sam kaže, malo „demistifikuje celu priču o tome da je džez muzika za elitu“.

– To je muzika koja komunicira neposredno sa svojom publikom i džez ne bi mogao bez publike da bude to što jeste – kaže Ilić.