Pocetna Društvo Prezentacija koncepta pamentih gradova (SMART CITY) na Zlatiboru

Prezentacija koncepta pamentih gradova (SMART CITY) na Zlatiboru

402
0
Podelite

Inovacioni biznis centar Zlatibor, uz podršku opštine Čajetina i u saradnji sa G4S kompanijom 6. juna organizuju prezentaciju koncepta smart city-a, a poziv za učešće otvoren je za sve kompanije, udruženja građana i neformalne grupe, predstavnike državnih organa, organizacija, i institucija iz svih oblasti,kao i pojedince.

Koncept pametnih gradova (smart city) predstavlja nastavak tehnološkog razvoja novog doba koji podrazumeva implementaciju inovativnih elemenata, procesa i sistema sa težnom ka apsolutnoj digitalizaciji urbanih sredina.

Ideja koja je, kod nas, još uvek u razvoju, jeste da, urbane celine, spojem informatičke i komunikacijske tehnologije u različitim infrastukturnim sistemima. postignu nivo maksimalne efikasnosti, održivosti i sigurnosti.

Senzori, mreže, analitički alati koji prikupljaju i obrađuju različite podatke iz oblasti saobraćaja, energetike, upravljanja otpadom, stanja u oblasti životne sredine, zdravstene zaštite i kvaliteta života građana čine okosnicu koncepta smart city. Ovako prikupljeni podaci predstavljaju inicijalni signal za reakciju nadležnih službi koje za rezultat treba da imaju obezbeđivanje uslova za život građana na najvišem nivou.

Edukacija u ovoj oblasti biće od pomoći i za planiranje budućnosti, ne samo pojedinca, porodice, već i aktivnosti u privredi i društvu uopšte.

Prezentacija se održava u konferencijskoj sali IBC Zlatibor.