Pocetna Društvo MZ Lunovo Selo: Meštani i dalje prijavljuju štetu

MZ Lunovo Selo: Meštani i dalje prijavljuju štetu

513
0
Podelite

– Posledice nevremena s kraja maja i dalje su vidljive u Lunovom Selu. Preko 50 domaćinstava imalo je velike štete na poljoprivredi, a 22 putna pravca traže intervenciju – navodi predsednik mesne zajednice Lunovo Selo Milovan Milić.

Zahtevi se preko mesne zajednice predaju Gradskom štabu za vanredne situacije i drugim nadležnim institucijama u Užicu.

– Ogromne su štete na poljoprivrednim kulturama. Stradala su nam 22 putna pravca, a najteže je u Bjelotićima gde će stručanjaci oceniti šta dalje sa mostom koji je potonuo, a meštani i dalje koriste alternativni pravac preko mosta kod benzinske pumpe. JP “Užice razvoj” odmah je reagovalo i poslalo mehanizaciju tako da se jedan po jedan put popravlja – kaže Milić kome se obraćaju meštani Lunovog Sela da bi evidentirali štetu. On dodaje da su uništeni svi usevi koji su bili pored reke Lužnice, kukuruz, malina, jagoda, krompir, pšenica i livade su poplavljene. I sa desene strane deo Ponikovice, i leve strane Bjelotići i Dobrodol. Među ošetćenima su i domaćinstva sa 8 hektara zemlje pored reke Lužnice. Bujica je sve odnela. Sagovornik “Vesti” pored štete koja je načinjena poljoprivrednicima čiji su usevi i malinjaci uništeni ukazuje i na sledeću činjenicu – poplavljeno zemljište gotovo da nije upotrebljivo, jer ga treba očistiti.

– Veliki problem su nanosi u parcelama, njivama i livadama. Mulj, debla drveća, šut, kamen, pesak, glib sve je to bujica ostavila na njivama. Jednom od naših meštana poplavljeno je osam hektara na kojima je većina njiva bila pod kukuruzom – navodi Milovan Milić, predsednik mesne zajednice Lunovo Selo. On ističe da su velikoj šteti kumovali bujični potoci koji su se sjurili u reku tako da su meštani i članovi Štaba nailazili na neverovatne prizore, kratere prečnika 4-5 metara, recimo u Bjelotićima i Dobrodolu. Poplavljena je i firma Pino Art. Šteta bi svakako bila veća da je nevreme i izlivanje Lužnice ovu firmu zadesilo po noći, ovako su dali sve od sebe da šteta bude što manja, a kada je nabujala reka probila korito bilo je zaista kritično. U Lužničkoj dolini je tokom nevremena od sat i po palo neverovatnih 70 mililitara kiše po metru, a za nepun sat 50 mililitara.