Pocetna GKC Strip o Nemanjićima

Strip o Nemanjićima

665
0
Podelite

Promocijom edukativnog i istorijskog stripa „Sjaj i senka Nemanjića“ u Gradskom kulturnom centru Užice, sinoć je svečano otvorena trodnevna manifestacija „Viteški dani – U susret Vidovdanu“ (15-17. jun). Na ovaj način počelo je Kulturno leto za mlade koje će trajati do septembra i u okviru kojeg će biti organizovano niz programa s ciljem promocije kulture, kreativnosti i druženja, na otvorenim prostorima na području grada i u ustanovama kulture. Promociju koja je izazvala veliko interesovanje, pre svega osnovaca, pratila je i izložba crteža iz dosada urađenih stripova ovog serijala.

Filip Baralić, direktor GKC-a je istakao da je istorijski strip – serijal „Sjaj i senka Nemanjića“, rezultat talenta, istraživanja i strasti Dragana Tomovića koji je autor teksta i Gorana Milutinovića, crtača i ilustratora.

– Ovo je pre svega ljubav i pokušaj Gorana i mene da približimo srpsku istoriju našim mladima i svima onima koji su je zaboravili, jer 200 godina Nemanjića uči se u par lekcija. Pa to ne može da nauči niko – kaže Tomović.

Dragan Tomović je po zanimanju diplomirani mašinski inženjer vazduhoplovstva, ali je srpska istorija njegova velika ljubav, kao i sakupljanje srednjovekovnog novca. Pisao je scenario za televizijsku seriju o Nemanjićima, ali pošto ona nije snimljena po njegovom scenariju od 500 stranica, on ga je prilagodio devetoj umetnosti, stripu koji do tada niko u Srbiji nije radio u takvom obimu. Pozvao je svog najboljeg druga iz detinjstva Gorana Milutinovića koji je sve nacrtao, a crtaće i dalje. Dobili su od Beogradskog univerziteta saglasnost i recenziju da strip može da se koristi kao pomoćno ili dodatno nastavno sredstvo za šesti razred osnovne škole, a za to sada očekuju odgovor i od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Već su na najnovijem stripu broj tri „Barbarosa“ od Ministarstva prosvete dobili odobrenje da ga označe na koricama kao dodatno nastavno sredstvo za osnovnu školu.

– U Francuskoj deca uče istoriju kroz strip od osamdesetih godina prošlog veka. Zašto i u Srbiji ne bi mogla da se uči istorija na ovakav način – kaže Tomović koji smatra da je istorijski strip najteži za rad.

– Ljudi ne vole da se bave istorijskim stripom, jer da biste uradili samo jedan crtež u morate da znate kako je bio obučen Stefan Nemanja, kakvo je oružje imao, a kakvo su oružje koristili njegovi unuci i praunuci u 13, 14. i 15. veku, kako su se oblačili i sve drugo. To mora da se uči. Imao sam sreću da sam radio kao producent za televizijsku seriju pa sam prikupljao sve te podatke koje sam dao Goranu i kada je počeo da crta on je sve to usvajao uz stalne konsultacije sa svim našim poznatim istoričarima umetnosti, vizentolozima da ne bismo napravili kardinalne greške – pojašnjava Tomović i ističe da povratne informacije govore da je deci ovaj strip veoma zanimljiv.

– Sva deca, pa i mi odrasli, vizuelna smo bića i zato je ovo najlakši način da se uz tekst i sliku zapamti i vizualizuje ceo period srednjeg veka u Srbiji. Deca su oduševljena. Na primer, u Leskovcu na promociji kada su videli da nešto tako uopšte postoji pitali su svoju nastavnicu: Možemo li mi da učimo iz ovakvih knjiga? Bio sam presrećan što deca tako komentarišu – priča Tomović.

Za sada je ovaj tandem uradio četiri od 15 planiranih stripova od po 60 strana u koloru.

– Malo smo se igrali, pa su prvo izašli broj jedan, pa dva, a onda broj osam, a sada broj tri „Barbarosa“, jer smo svima hteli da pokažemo kako je izgledala Srbija sto godina posle Stefana Nemanje. U broju osam okosnica je dolina jorgovana, lepa priča o dolasku Jelene Anžujske u Srbiju, naše velike kraljice koja je rodila dva velika kralja – navodi Tomović. Prema njegovim rečima jedan strip rade do četiri i po meseca.

– To je veoma brzo. U Francuskoj se takav strip crta godinu dana. Nije to zato što je Goran bolji od francuskih crtača, već zato što se ne bavi mnogo detaljima – kaže Tomović.

Ovim strip – serijalom obuhvaćeno je svih 200 godina vladavine Nemanjića, zapravo, od rođenja Stefana Nemanje do smrti Uroša Nejakog, sina cara Dušana, dva meseca posle Maričke bitke koji je bio poslednji iz dinastije Nemanjića.

Tomović i Milutinović planiraju da kada završe Nemanjiće, urade strip o Maričkoj bitci, o Marku Kraljeviću, ne kao epskoj, već istorijskoj ličnosti, zatim strip o boju na Kosovu, o Despotu Stefanu Lazareviću, a onda strip o Đurađu Brankoviću do pada Smedereva pod tursku vlast. Na taj način će završiti srednji vek. Tomovićeva velika želja je da uradi i strip o Nikoli Altomanoviću, jer mu se svideo „kao vitez u tom periodu, jedan mladi, buntovan čovek iz velike i poznate porodice“, a kako kaže, ako ga posluži zdravlje, namera mu je da u saradnji sa Beogradskim univerzitetom uradi serijal o periodu pre Nemanjića. Priznaje da će to biti veliki i izazovan istraživački posao.

– Imali smo mi veoma zanimljivu istoriju i pre Nemanjića koji jesu najpoznatiji, jer su formirali u to vreme Srbiju kao evropsku državu – kaže Tomović.

Organizator manifestacije „Viteški dani- U susret Vidovdanu“ je Gradski kulturni centar tokom koje će deca i mladi imati priliku da učestvuju u radionicama srednjovekovnih zanata, večeras je predavanje „Život u srednjovekovnoj Srbiji“, Milomira Maksimovića i „Užički grad“, Sofije Radović, a sutra, 17. juna, od 11 do 14 časova biće održane viteške radionice, viteški turnir i smotra viteških veština.