Pocetna Čajetina Nedelja u znaku seoskih manifestacija

Nedelja u znaku seoskih manifestacija

313
0
Podelite

Zlatiborska sela tokom cele godine mesto su održavanja brojnih manifestacija kojima se čuvaju narodna tradicija, kultura i običaji. U nedelju 30. jula, čak tri zlatiborska sela bila su mesta gde su se meštani i turisti okupili da uživaju u interesantnom programu.

Praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznat kao Ognjena Marija, slava je Muzeja na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno, pa je tim povodom upriličena svečanost kojom je obeležen Dan muzeja. Program je počeo jutarnjom liturgijom i prekađivanjem slavskog kolača u crkvi Svetog Petra i Pavla, dok je umetničko-kulturni program počeo u 14.00 časova otvaranjem izložbe Jugoslovenske kinoteke „110 godina srpskog igranog filma“ u dvorani Muzeja. Na letnjoj pozornci održan je koncert Bilje Krstić i orkestra „Bistrik“, koji je ujedno bio promocija njenog novog albuma „Biljur“ . Obeležavanju Dana Muzeja prisustvovao je veliki broj posetilaca, koji su uz divne zvuke i idiličan etno ambijent Muzeja uživali u bogatom programu.

U selu Rožanstvu, u nedelju, 30. jula održan je 19. po redu Sabor izvorne narodne pesme „Bez izvora nema vode“. Manifestacija je počela svečanim otkrivanjem spomenika kačarima. Spomenik je otkrio devedesetčetvorogodišnji kačar Mirko Kovčić.

U takmičarskom delu programa učestvovalo je 11 pevačkih grupa, podeljenih u dve kategorije: starija tradicija i novija tradicija. U kategoriji starije tradicije, gde se uglavnom moglo čuti tradicionalno, takozvano pevanje iz vika, žiri je dodelio:

  • zlatno burence za prvo mesto: Gordić Radenko i Rosić Dole
  • srebrno burence za drugo mesto: Udruženje „Sačuvajmo selo“ iz Priboja
  • bronzano burence za treće mesto dele dve pevačke grupe: „Slavuj“ Sevojno (Radoljub Popović i Sreten Vitorović) i Aco Petronijević iz Golova i Mića Radović iz Jablanice.

Vodeći glas iz ove kategorije je Otašević Prvoslav iz Nove Varoši.

U kategoriji novije tradicije dodeljene su seldeće nagrade:

  • zlatno burence za prvo mesto: „Klekovićki žubor“ Ivanjica
  • srebrno burence za drugo mesto: muška pevačka grupa „Omorika“ Ivanjica
  • bronzano burence za treće mesto: ženska pevačka grupa „Bele rade“ Ivanjica

Vodeći glas iz ove kategorije je Miodrag Ćurčić Ćure iz Ivanjice.

Pevačka grupa „Raspevani Zlatibor“ iz Rožanstva nastupila je revijalno kao domaćin.

Učesnici i brojni posetioci manifestacije nakon završetka takmičarskog dela uživali su u kulturno-umetničkom programu uz zakusku i piće.

Na drugom kraju Zlatibora, u selu Šljivovica, istog dana održana je četvrta etno kosidba „Tradicijom ka budućnosti“. Na lokalitetu Svopolje okupilo se preko 30 kosaca, koji su se nadmetali u brzini košenja. Organizatori manifestacije na ovaj način čuvaju tradiciju mobi, običaja međusobnog pomaganja u selima, kada se meštani jednog sela okupe i zajedničkim radom obavljaju brojne seoske poslove. Za najboljeg kosca proglašen je ujedno i najmlađi kosač Staniša Petričević. Nakon završene kosidbe organizoavno je i nadmetanje u tradicionalnim, hajdučko-čobanskim disciplinama, poput skoka u dalj, bacanja kamena s ramena, klis u dalj, nabacivanje koluta. Najinteresantnija je bila disciplina navlačenje konopca u kojoj su se takmičili najmlađi i najslađi posetioci manifestacije.