Pocetna Kultura Počinje ovogodišnja „Interakcija“

Počinje ovogodišnja „Interakcija“

419
0
Podelite
Foto: Milenko Savović

Međunarodna produkcijska, edukativna i programska platforma „Interakcija“, posvećena već 18 godina kratkom dokumentarnom filmu, okupiće od 6. do 23. avgusta u Zapadnoj Srbiji, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, studente filmskih akademija iz celog sveta, renomirane predavače i autore u oblasti filmske dokumentaristike iz regiona, kao i ljubitelje dokumentarnog filma.

Ovogodišnja „Interakcija” obuhvata 6 različitih programa: 18. Međunarodni studentski filmski kamp i 11. Radionicu dokumentarnog filma, zatim Festival kratkog dokumentarnog filma, pokrenut 2022. godine, kao i sedmo izdanje IVA.lab programa i novoporeknutu regionalnu Teen Doc radionicu i preteći program Meet2Talk, najavljeno je na konferenciji za novinare u Čačku, u kojem će veliki deo programa „Interakcije” i biti realizovan, u sklopu projekta „Nacionalna prestonica kulture Srbije 2023“.

Selektor Festivala Interakcija, Dejan Petrović, je istakao da publiku u Čačku, ali i Užicu i Požegi, očekuje izuzetan program kratkih dokumentarnih filmova, najpre od programa U fokusu koji je posvećen Čačaninu i velikom reditelju Puriši Đorđeviću kojim će biti otvoren festival, preko vantakmičarskog programa Interscreen, do izvanrednih 15 filmova u takmičarskom programu koji pomeraju granice dokumentaristike, a koji su nagrađivani na velikim i važnim svetskim festivalima.

Foto: Milenko Savović

KAMP – 15 studenata filma iz 12 zemalja – snimanje 3 kratka dokumentarna filma u Čačku, Užicu i Požegi

„Interakcija 2023“ počinje 6. avgusta osamnaestim izdanjem Studentskog filmskog kampa tokom kojeg će 15 studenata režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije iz 12 zemalja (Argentina, Brazil, Francuska Polinezija, Holandija, Indija, Izrael, Kina, Kolumbija, Nemačka, Švajcarska, Španija i Srbija) snimiti tri kratka dokumentarna filma u Čačku, Požegi i Užicu. Podeljeni u tri ekipe, učesnici će raditi pod mentorstvom Efima Graboja, dokumentariste iz Izraela i autora nagrađivanog kratkog dokumentarca “Dolina vladara”, koji je i sam bio učesnik “Interakcije”. Po završetku snimanja, sve tri ekipe okupiće se u Čačku, gde će montirati filmove.

Filmovi će biti prikazani 22. avgusta na svečanom zatvaranju drugog izdanja Festivala „Interakcija” u Kulturnom centru u Čačku, a tradicionalno dan kasnije i u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

RADIONICA – 28 filmskih profesionalaca iz 15 zemalja – 7 dana edukacije – 4 predavača – 5 projekata u razvoju – 5 tutora

Jedinstven edukativni segment „Interakcije” je i Radionica dokumentarnog filma koja će u 11. izdanju okupiti od 16. do 23. avgusta 28 filmskih profesionalaca iz Brazila, Finske, Francuske, Hrvatske, Holandije, Indije, Irana, Izraela, Italije, Kazahstana, Malte, Rumunije, Španije, Slovenije i Švajcarske, koji će imati priliku da kroz program predavanja unaprede znanja i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima radionice razvijaju svoje projekte.

Predavači 11. Radionice „Interakcija” su programerka brojnih festivala, predavačica i nagrađivana autorka dokumentarnih filmova Rada Šešić, selektorka takmičarskog programa dokumentarnog filma Sarajevo film festivala, rediteljka dokumentarnih filmova, distributerka, konsultantkinja i glavna selektorka programa DocPoint festivala Inka Achte, distributer i osnivač kompanije Square Eyes Vauter Jansen i istaknuti dokumentarista Vladimir Perović, čiji su filmovi prikazivani i nagrađivani na najznačajnijim festivalima u svetu.

Poseban segment 11. Interakcija: radionice dokumentarnog filma je Doc in Progress, u okviru kojeg će petoro učesnika, kroz individualne i grupne konsultacije, razvijati svoje projekte sa tutorima – Radom Šešić, Vladimirom Perovićem, Inkom Ache, Vauterom Jansenom i Nebojšom Slijepčevićem.

FESTIVAL – 3 festivalske kategorije – U fokusu Puriša Đorđević – 15 vrhunskih kratkih dokumentarnih filmova u takmičarskom programu – 4 dokumentarca u programu Interscreen – 3 nagrade

U želji da omogući i susrete publike, autora i učesnika, „Interakcija” je 2022. godine pokrenula i Festival kratkog dokumentarnog filma, čije će drugo izdanje biti održano od 16. do 23. avgusta istovremeno u Čačku, Požegi i Užicu.

Program „U fokusu”, posvećen je delu istaknutog srpskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste Puriše Đorđevića (1924-2022), inače rođenog u Čačku. Pored velikog doprinosa domaćoj i svetskoj kinematografiji dugometražnim igranim filmovima, Puriša Đorđević ostavio je i značajan pečat na polju dokumentarnog filma kao autor više od 50 kratkih dokumentaraca, od kojih su neki prikazivani i nagrađivani na festivalima u Kanu i Veneciji.

TEEN DOC – 16 tinejdžera iz regiona Zapadnog Balkana – 7 predavača

Novina „Interakcije 2023” je Teen Doc radionica, edukativni program namenjen srednjoškolcima iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije, koji žele da nauče više o kreativnom dokumentarnom filmu, da razvijaju sopstvenu kreativnost i sarađuju sa mladima iz zemalja regiona.

IVA.LAB – 2 umetnika – 2 tutora – 2 projekta

“Interakcija” sedmu godinu zaredom obuhvata i IVA.lab program (Inter_video_akcija laboratorija), koji je koncipiran kao platforma otvorena za različite kolaboracije i eksperimente u polju video umetnosti za vizuelne umentike iz Srbije i regiona. Ovogodišnji učesnici su Filip Markovinović i Nenad Pinter, koji će tokom „Interakcije” razvijati svoje projekte sa tutorima – istoričarima umetnosti Miroslavom Karićem i Slađanom Petrović Varagić.

M2T – 2 panela – 5 programa Talks – 20 filmskih profesionalaca iz Austrije, Holandije, Finske, Slovenije, Rusije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije

Prateći program Interakcije, Meet2Talk (M2T), namenjem je učesnicima programa Interakcije, njihovom povezivanju, uspostavljanju novih kontakata i saradničkih odnosa, kao i otkrivanju novih pogleda na dokumentarni film kroz panel diskusije i razgovore.

NFC “Filmart” realizuje projekat „Interakcija 2023” u sklopu projekta „Prestonica kulture Srbije 2023 – Čačanska rodna“ uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Western Balkan Fonda, Cinnamon Filmsa i drugih partnera i sponzora. Medijski sponzori su RTS, Radio Beograd 2, SEEcult i Danas.