Pocetna Društvo Novi projekat prekogranične saradnje

Novi projekat prekogranične saradnje

557
0
Podelite

Ukupna vrednost pet projekata iz oblasti turizma koji su ugovoreni u Zlatiborskom okrugu, u poslednjem pozivu IPA II prekogranične saradnje Srbija – BiH (četiri projekta) i Srbija – Crna Gora (jedan projekat), je 1.789.988,11 evra. Realizacija petog projekta „Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere“ počela je danas i trajaće 18 meseci.

Projekat, čija je početna konferencija danas održana u Užicu „Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere“, realizuje Turistička organizacija regije Zapadna Srbija u partnerstvu sa Udruženjem za razvoj NERDA, Gradom Tuzla i Turističkom zajednicom grada Tuzla. Projekat će doprineti unapređenju turističkih proizvoda i usluga u prekograničnom području kroz unapređenje turističke infrastrukture, izgradnju kapaciteta i umrežavanje pružalaca usluga u turizmu, kao i promociju novih turističkih usluga. Finansiranje i realizacija projekta odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPAII ), preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) Ministarstva finansija Republike Srbije. Ukupna vrednost je 394.082,03 evra od čega Evropska unija sufinansira 84.87 odsto vrednosti, odnosno 334.457,42 evra, dok će preostali deo sredstava obezbediti partneri na projektu.

Kroz ovaj projekat biće opremljen i dograđen rekreativni park na otvorenom na lokalitetu Ilinčica u Tuzli. U turističkoj regiji Zapadna Srbija biće uspostavljeno devet eko-kamping zona koje podrazumevaju odmorišta, eko kampove i sadržaje za najmlađe, a jedna eko-kamping zona biće pilotirana u Tuzli. Radiće se na izgradnji kapaciteta turističkih aktera za razvoj i promociju koncepta turizma na otvorenom i biće organizovane obuke za upravljanje novim sadržajima pružaocima turističkih usluga. U okviru veb stranica projektnih partnera biće urađene aplikacije za promociju pratećih usluga na obe destinacije. Nove turističke usluge biće promovisane putem organizacije niza promotivnih događaja i distribucije promo materijala, biće postavljena turistička signalizacija i obeležene novouspostavljene lokacije, a realizaciju projektnih aktivnosti pratiće PR i marketinška kampanja, tokom trajanja čitavog projekta.

Martin Klauke, šef sektora II operacije Delegacije Evropske unije u Srbiji, rekao je da je EU posvećena razvoju svih, pa i projekata prekogranične saradnje. Projekat koji počinje bavi se razvojem turizma koji je bitan segment privrede i može mnogo da doprinese novom zapošljavanju u prekograničnim područjima gde je taj problem naročito prisutan, a potencijali za zeleni i ruralni turizam na području zapadne Srbije i Bosne i Hercegovine su veliki. S obzirom da su pandemija kovidom i drugi problemi u svetu nastali u proteklom periodu dosta doprineli slabljenju turizma na globalnom nivou, veoma je važno da se jača razvoj turizma na nacionalnim nivoima što se ovim projektom i čini.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine Republike Srbije, rekla je da novi projekat predstavlja nastavak već prethodno uspešno realizovanih projekata finansiranih, pre svega, od strane EU, ali i onih koje je finansiralo nadležno ministarstvo za poslove turizma koji kao i projekti prekogranične saradnje imaju dobru konotaciju međususedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, ali i sardnje gradova Užica i Tuzle. Važnost svih projekata je u odabiru pravog turističkog proizvoda, u ovom slučaju to je aktivni odmor, a opet s druge strane, to je dobar strateški pristup u planiranju projektnih aktivnosti i ulaganju finansijskih sredstava. Prema njenim rečima, novi projekat će doprineti povećanju dolaska domaćih i stranih turista, a samim tim i turističkog prometa.

Zijad Lugović, gradonačelnik Tuzle zadovoljan je saradnjom sa Užicem sa kojim realizuje već četvrti projekat prekogranične saradnje. To ukazuje na blisku povezanost i opredeljenost prema zajedničkim ciljevima ova dva grada koji na ovaj način zajedno mogu razvijati novi turistički proizvod, još više povezivati ove dve geografske celine, unaprediti život građana koji na njima žive i približiti ih još više jedni drugima.

Miroslav Rađen, direktor TO regije Zapadna Srbija ukazao je na značaj svih pet projekata koji su ugovoreni i koji se realizuju na području turističke regije Zapadna Srbija, a koje finansira Evropska unija. Lajt motiv svih je aktivni odmor, boravak na otvorenom i zdrav život i TO regija Zapadna Srbija nastaviće i u narednom periodu da sa partnerima iz regiona aplicira na zajedničkim projektima.
Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica je, između ostalog, istakla:

– Projekat koji danas počinjemo, sigurna sam da će unaprediti razvoj turizma kako u Zlatiborskom okrugu, tako i u Tuzlanskom kantonu. Zato je prekogranična sardnja veoma važna, a podrška partnera iz Evropske unije od neprocenjivog značaja.

Na početnoj konferenciji projekta „Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere“, projektni menadžeri iz partnerskih institucija, predstavili su i ciljeve, aktivnosti i zajedničke rezultate ostala četiri aktivna projekta prekogranične saradnje na području Zlatiborskog okruga: „Via Deinarica: Zelena staza iznad granica“, zatim projekat „Zajednička akcija za razvoj ruralnog turizma“, potom projekat „Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – Cross pass“ i projekat „Old Railways for New Cooperation and Experiences“.