Pocetna Društvo Pet i po decenija OK Jedinstva

Pet i po decenija OK Jedinstva

602
0
Podelite

Ove godine OK „Jedinstvo“ obeležava 55 godina postojanja i tim povodom, u okviru programa obeležavanja Dana Grada Užica, održana je svečana akademija na kojoj je prikazan deo filma „Bili su to dani i godine – Jedinstvenih 55“, autora sportskog novinara RTS-a Predraga Milinkovića. Ceo film biće prikazan na programu RTS-a. Ovom prilikom dodeljena su priznanja zaslužnim članovima i prijateljima OK „Jedinstvo“.

Priznanja su uručena odbojkašicama koje su bile okosnica tima koji je osam godina zaredom osvajao tutulu prvaka države što se, kako dobri poznavaoci kažu, u ženskoj odbojci u našoj zemlji nikada nije dogodilo pre toga, niti je iko do danas to uspeo da ponovi. Priznanja su dodeljena i trenerima, pre svega Darku Zakoču koji je stvorio i vodio pobednički tim, ali i prijateljima kluba poput privrednika Miće Mićića, Vasilija Mićića (1944-2020), Rajka Vidića, Milovana Boškovića, zatim, Steva Kuridže, Boška Topalovića, Radiše Marjanovića, Dušana Nedeljkovića i drugih. Priznanja su dobili lekari koji su bili vezani za klub, kao i sportski novinari.

Osnivanjem užičkog odbojkaškog kluba „Jedinstvo“ 31. marta 1968. godine, počelo je i zvanično rađanje i cvetanje ženske odbojke u Užicu. Prvi trener bio je Srboljub Nikolić. Zlatni period ovog kluba počeo je 1994. godine. Od tada pa do 2001. osvaja zaredom titule prvaka tadašnje SR Jugoslavije. Poslednju tipulu prvaka, OK „Jedinstvo“ osvojilo je 2005. godine. U tom zlatnom periodu, uporedo sa titulama prvaka države, osvajan je i nacionalni kup, a 2001. u evropskim takmičenjima „Jedinstvo“ je u ostvarilo najveći uspeh u Top tims kupu (od 2007. CEV kupa), drugog po značaju klupskog takmičenja CEV-a u Bakuu u Azerbejdžanu, kada je bio vice šampion.

Ovaj uspon kluba počeo je osam godina posle dolaska Darka Zakoča za trenera, a okosnicu ekipe činile su Jasmina Mazalica, Mira Golubović, Vesna Čitaković, Ana Barnak, Vesna Tomašević, Nataša Krsmanović, Suzana Ćebić, Tijana Malešević, Brankica Avramović i druge sjajne igračice. O njihovim uspesima danas govore mnogobrojni pehari, plakete, diplome i druga priznanja, a njihov ogroman doprinos razvoju ženske odbojke na našim prostorima, ne treba zaboraviti, poručeno je na svečanoj akademiji.

OK „Jedinstvo“ danas se takmiči u Prvoj ligi i želi da se ponovo vrati na staze uspeha krajem devedesetih. Iz tog pobedničkog perioda Užičani, kao i same odbojkašice, pamtiće prepune tribine sportske hale u Velikom parku kada se i u Užicu, ali i u drugim gradovima gde je igralo „Jedinstvo“ tražila karta više, zvuke truba koje su uvek pratile užičku ekipu gde god da su igrale, veliko rivalstvo sa beogradskom „Crvenom zvezdom“ koja je osvojila više titula od „Jedinstva“, ali nije uspela da ostvari kontinuitet kao Užičanke. Sa usponom užičke počeo je i uspon srpske odbojke. Prema mišljenju pojedinih stručnjaka u ovoj oblasti, OK „Jedinstvo“ postavilo je temelje srpskoj reprezentativnoj odbojci. U početku, više od pola nacionalnog tima činile su odbojkašice „Jedinstva“.

Milovan Bošković, predsednik OK „Jedinstvo“, podsetio je da je OK „Jedinstvo“ tokom 55 godina postojanja zabeležio izvanredne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

– Više od 20 igračica koje su stasale u OK „Jedinstvo“ igrale su ili igraju za reprezentaciju Srbije i tako su na brojnim takmičenjima osvojile mnoge medalje kako evropske i svetske, tako i olimpijske. Nije mali broj trenera i igračica koji su zabeležili sjajne internacionalne karijere – rekao je Bošković ističući da su za takav uspeh zaslužne pre svega talentovane odbojkašice i treneri, lokalna samouprava koja je pružala podršku kako u vreme najvećih uspeha, tako i sada, ali i brojni prijatelji kluba, preduzeća iz Užica i okoline, a ponekad i iz sveta. Bošković je naveo da je u proteklih pet i po decenija OK „Jedinstvo“ imalo, pa na momente i sada ima teških trenutaka, ali klub je u kontinuitetu radio i postojao za razliku od mnogih u Srbiji koji su sticajem raznih okolnosti nestali.

– Klub sada po meni ima sjajnu perspektivu, jer u njemu rade i vode ga devojke koje su bile u najboljim selekcijama OK „Jedinstvo“ kao igrači. Njihov ugled, entuzijazam uz pomoć svih nas, sigurno će dovesti do toga da se „Jedinstvo“ vrati u Super ligu i da dosegne, bar delimično, rezultate koji su ostvareni ranije – istakao je Bošković.

Sportska direktorka OK „Jedinstvo“ Vesna Čitaković izjavila je ovom prilikom:

– Mislim da je ovo godina kada treba da uđemo u Super ligu. Što se tiče devojaka i stručnog štaba svi su spremni za taj veliki podvig.
Svečanoj akademiji, prisustvovali su gradonačelnica Grada Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima, predstavnici Odbojkaškog saveza Srbije, general u penziji Ljubiša Diković, predstavnici klubova iz cele Srbije i bratskog kluba iz Višegrada, bivše i sadašnje odbojkašice, devojčice iz pionirske škole i brojni prijatelji kluba.