Pocetna Užice „Užički dani“ o endokrinologiji i onkologiji

„Užički dani“ o endokrinologiji i onkologiji

416
0
Podelite

Dvodnevni stručni skup lekara 54. „Užički dani“ u organizaciji Srpskog lekarskog društva-podružnice Užice okupio je veliki broj predavača i učesnika koji će razmeniti iskustva iz oblasti endokrinologije i onkologije.

– Odabrane teme su aktuelne u ovom trenutku, imajući u vidu da skoro milion ljudi u Srbiji boluje od dijabetesa. Ministarstvo zdravlja preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja obezbeđuje inovativne lekove za naše građane, jer nam je cilj da ojačamo struku, a da pacijentima poboljšamo kvalitet života – istakao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Užička podružnica je jedna od najaktivnijih i najbrojnijih u okviru Srpskog lekarskog društva. Dr Biljana Tomoć, predsednica Srpskog lekarskog društva-podržnica Užice navela je da ovaj skup ima značaj za usavršavanje starijih ali i mladih kolega.

– Skup je akreditovan i na ovom simpozijumu mogu da prikupe 18 bodova. Kroz stručni sastanak pratimo dešavanja iz reprezentativnih ustanova u Beogradu i klinika u svetu-rekla je dr Tomić.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja istakao je da – svi zajedno učestvujemo Ministarstvo zdravlja, Zdravstveni centar Užice, Grad Užice i svi predavači i učesnici. Cilj nam je kontinuirana edukacija medicinskih radnika jer želimo da napravimo stabilan zdravstveni sistem koji će biti spreman da odgovori na najveće izazove koji su nepredviđeni kao što je to bilo sa koronom-istakao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice obraćajući se učesnicima „Užičkih dana“ istakao je značaj lekarske profesije svih proteklih godina za Grad Užice.

– Vi zdravstveni radnici uprkos brojnim izazovima ne posustajete u misiji spašavanja ljudskih života i očuvanja zdravlja naših sugrađana. Taj zadatak zahteva i kontinuirano stručno usavršavanje, a „Užički dani“ koji traju 54 godine daju ogroman doprinos unapređenju našeg zdravstva-naglasio je Stojadinović.

Dr Nataša Gagović, direktorka Zdravstvenog centra Užice istakla je značaj ovog skupa i podršku Ministarstva zdravlja ističući da je veoma važno imati edukovan kadar.

– Ovaj skup u organizaciji Srpskog lekarskog društva je sa ciljem jačanja esnafskog udruženja što jača zdravstveni sistem- dodala je dr Gagović.

Dr Zoran Vacić, član Izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva i predsednik Sekcije za istoriju medicine naveo je značaj što se 54.susreti lekara održavaju u kontinuitetu i što užička podružnica jedna od najaktivnijih u Srbiji.

– Sekcije podružnica su pravi transferi znanja i važno je što su onkološke teme na dnevnom redu jer mi nažalost u Srbiji imamo pandemiju onkoloških oboljenja. Deo znanja biće razmenjen za dijagnostiku, lečenje i inovativne lekove što je važno za lekare iz različitih sredina koje su na ovom skupu.

Svi radovi sa skupa biće objavljeni u Zborniku radova.