Pocetna Društvo Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević: Projekti za sadašnje i buduće generacije

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević: Projekti za sadašnje i buduće generacije

785
0
Podelite

– Ono što je važno, jeste da građani imaju mogućnost da se obrate predstavnicima gradskog rukovodstva i da u direktnom razgovoru sa svima nama iznesu svoje probleme, a nije mali broj onih čiji problemi su rešeni – kaže za „Vesti“ gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radiovojević povodom 9. oktobra, Dana grada

Kada sumirate rezultate za Dan grada, koje biste izdvojili realizovane infrastrukturne projekte u gradskom i seoskom području?

– Ako posmatramo period od proteklog 9.oktobra do danas onda možemo reći da smo završili i otvorili u potpunosti rekonstruisanu školu u Gostinici, gde su izvedeni veoma obimni radovi finansirani sredstvima iz budžeta grada u iznosu od preko 27 miliona dinara. Energetski su sanirane i rekonstruisane OŠ „Nada Matić“ i IO OŠ „Aleksa Dejović“ u Krvavcima. Uradili smo sanaciju fasade OŠ „Dušan Jerković“ , završena je rekonstrukcija Zelene pijace. Zahvaljujući podršci Ministarstva turizma i omladine prošireni su kapaciteti konačišta „Grad“ , a sredstvima iz našeg budžeta uređen je park ispred Gradskog kulturnog centra i šetalište na Gradskoj plaži. Takođe, završili smo i stavili u funkciju dečiji bazen na Gradskoj plaži. U MZ Turica pri kraju su radovi na izgradnji fekalne kanalizacije. Pored kanalizacione mreže, urađena je i gasovodna mreža, a na nekim deonicama zamenjene su i dotrajale vodovodne cevi, nakon čega su ulice Isidore Sekulić, Vojislava Ilića i Milana Vergovića u potpunosti rekonstruisane i asfaltirane. Time rešavamo još jedan od gorućih problema meštana Turice, a to je nedostatak fekalne kanalizacije. Urađena je rekonstrukcija dela Nemaljine ulice u kojoj su, takođe, izvedeni i radovi na zameni dotrajalih toplovodnih cevi, kao i u delu Ulice Marije Mage Magazinović. Od početka građevinske sezone intezivno se radi na sanaciji velikog broja gradskih saobraćajnica, ali i na asflatiranju puteva u užičkim selima. Podsetiću da smo završili asfaltiranje putnog pravca Kula Radojičići – Staparska banja gde je samo u ovoj godini izdvojeno 17 miliona dinara za asfaltiranje oko 2,5 kilometara puta. Time su se stekli uslovi da klisuru reke Đetinje proglasimo zaštićenim područjem, gde je sada zabranjen motorni saobraćaj. Nabavili smo i stavili u funkciju dva turistička vozića na električni pogon koji svakog vikenda tokom sezone saobraćaju na relaciji Gradska plaža- StaPark. Urađena je i dugo čekana sanacija tzv. „Vlajkovog puta“ sa oko 5000 kvadrata novog asfalta. Konverzijom kotlarnica u hali Veliki park i Narodnom pozorištu završili smo sa konverzijom na ekološki prihvatljive energente svih ustanova u našem gradu, a značajna sredstva opredeljena su kao i prethodnih godinu za energetsku sanciju individulanih objekata naših građana. Oni, kao i do sada, imaju mogućnost da uz subvencije zamene stolariju, urade spoljnu izolaciju ili zamene svoje grejne uređaje. Od prošle godine za socijalno ugrožene sugrađane nabavljamo eko šporete na drva. Krenuli smo i sa primarnom separacijom otpada u određenom broju domaćinstava, koja do sada nisu bila obuhvaćena tim sistemom, ali i postavljanjem polupodzmenih kontejnera na više lokacija u užem gradskom području. Naravno, sve u cilju očuvanja životne sredine i poboljšanja kvaliteta vazduha. To je nešto na čemu intezivno radimo u proteklih nekoliko godina i gde su određeni pozitivni pomaci već napravljeni.

Šta je planirano, a još nije završeno?

– Kada je reč o započetim projektima na prvom mestu sigurno je izgradnja vrtića u MZ Carina, gde su na našu radost, radovi posle određenih problema sa izvođačima nastavljeni i sada se odvijaju zadovoljavajućim tempom. Počeli smo i završili radove na adaptaciji i dogradnji prostora za prvi seoski vrtić u Karanu, koji otvaramo uz podršku partnera iz EU kroz program EUPRO plus. U toku je opremanje vrtića i procedura vezana za dobijanje upotrebne dozvole, tako da očekujemo da veoma brzo za oko 55 mališana iz Lužničke doline otvorimo vrata potpuno novog i savremeno opremljenog objekta, koji će imati jednake uslove kao i svi objekti vrtića u gradu. U okviru istog programa u toku je rekonstrukcija ATD-a, koja će biti završena do kraja ove godine. Jednako značajan je i projekat rekosntrukcije, odnosno energetske sanacije „Prve osnovne škole kralja Petra drugog“, koji realizujemo zajedno sa Ministarstvom rudarstva i enregetike i gde očekujemo početak radova u narednim danima. Očekuje se i početak radova na sanaciji klizišta u Ulici Alekse Šantića na deonici kojom prolazi magistralni gasovod.

Kada će početi realizacija najavljenih kapitalnih investicija kao što je obilaznica oko Užica?

– Obilaznica oko Užica, projekat od nacionalnog značaja, veoma je složen i obiman posao. Svi smo nekako očekivali da će to ići mnogo brže, ali kao što je i sam predsednik Republike Srbije Aleksandra Vučić nedavno rekao, projekat je veoma kompleksan i trebalo je vremena da se obave sve radnje vezano za projektovanje i neophodnu tehničku dokumentaciju. Taj posao je završen, u Volujcu je završeno kamp naselje za radnike koji će biti angažovani, pa se očekuje da u narednim danima krenu i konkretni građevinski radovi.

U kojim oblastima ima najviše problema?

– Iako to možda ne izgleda tako, problema ima svuda, negde manjih, negde većih, ali ih uvek ima i to nije ništa neobično u bilo kom gradu. Ono što se možda izdvaja, jeste oblast građevinskog i komunalnog sektora. Građevinskog u smislu nepredvidivih okolnosti koje uslovljavaju produženje rokova u realizaciji nekih projekata, ali opet kažem, nije to nešto što je specifično samo za naš grad, jer takvih problema ima svuda. U oblasti komunalne delatnosti, najviše usled nedostatka radnika, ali i potrebe za obnavljanjem mehanizacije naših javnih preduzeća, dolazi do nezadovoljstva građana određenim uslugama. Ipak, trudimo se da pronađemo načine i u najvećem broju slučajeva u tome i uspevamo, da probeleme rešavamo. Problem je i nedostatak parking mesta ili povećano zagađenje vazduha u zimskim mesecima, ali opet kažem, mnogobrojnim merama i stalnim naporima i ove velike probleme sigurno ćemo rešiti.

Za koje probleme Vam građani upućuju najviše zahteva za njihovo rešavanje?

– Različiti su zahtevi građana, ali ono što se može izdvojiti sigurno su problemi vezani za oblast urbanizma, gde jednostavno postoje zakonske procedure koje se moraju ispoštovati i zbog toga se na određena rešenja i dozvole čeka malo duže. Ipak, moram da naglasim da smo i u ovoj oblasti napravili značajan napredak u proteklom periodu. Tu su i problemi građana vezani za infrastrukturu, bilo da je reč o putevima, vodovodu, kanalizaciji. Naravno, dosta je i onih sa zahtevima koji se odnose na zapošljavanje ili promenu posla. Ono što je važno, jeste da građani imaju mogućnost da se obrate predstavnicima gradskog rukovodstva i da u direktnom razgovoru sa svima nama iznesu svoje probleme, a nije mali broj onih čiji problemi su rešeni. Naravno, ne možemo uvek probleme rešiti odmah, ali se trudimo da sve ono što građane muči stavimo na listu pripriteta i da im u skladu sa budžetskim i ostalim mogućnostima izađemo u susret.

Kako teku pripreme za realizaciju projekta „Užice – prestonica kulture 2024“?

– Na taj projekat posebno smo ponosni i za sada pripreme se odvijaju planiranom dinamikom. U saradnji sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja realizujemo planirane aktivnosti. Nedavno su počeli radovi na rekonstrukciji velike sale u Gradskom kulturnom centru i uporedo sa njima i radovi na izgradnji lifta za osobe sa invaliditetom. Takođe, u prostoru ove ustanove naredne godine izgradićemo Dečiji kulturni centar i Muzej keramike. Posle svih planiranih radova Gradski kulturni centar doživeće potpunu transformaciju. Pored novog prosotora za koncertna i ostala dešavanja dobiće i prostore za decu i mlade, što znači mnogo više novih sadržaja, koncerata, festivala, izložbi, promocija. I ono što je, takođe, jednako važno, svi ovi novi prostori i sadržaji biće u potpunosti dostupni i osobama sa invaliditetom. Raspisana je i javna nabavka za zamenu stolarije za prostor u Narodnom muzeju Užice u kome će biti stalna postavka „Užice kroz vekove“. Radićemo i rekonstrukciju kuće Mihaila Milovanovića u Ribaševini, Legat Ljube Simovića u Narodnoj biblioteci Užice, Dinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori kao i stazu svetlosti u klisuri reke Đetinje. Sve ove projekte realizovaćemo tokom naredne godine, koja će pored pomenutih infrastrukturnih radova biti obeležena i zaista velikim brojem novih kulturnih sadržaja, festivala i događaja. Sa velikom radošću ali i veoma odgovorno pristupili smo realizaciji svih programom predviđenih projekata i sigurni smo da ćemo u potpunosti opravdati titulu koja nam je dodeljena od strane Ministarstva kulture.

Lično, šta je po Vama najznačajnije što ste uspeli da uradite na mestu gradonačelnice?

– Mislim da bi na ovo pitanje trebalo da odgovore naši sugrađani, ali recimo da mi je drago što smo uspeli da rešimo dva višedecenijska problema, klizište u Koštici i magistralni cevovod u Sevojnu. Obilaznica oko Užica, izgradnja novog vrtića na Carini, rekosntrucija i energetska sanacija nekoliko škola i vrtića, izgradnja kružnog toka kod Narodnog muzeja i Ulice Dimitrija Tucovića prema Dovarju, otvaranje prvog seoskog vrtića, izgradnja fekalne kanalizacije u Turici, sigurno su projekti na koje sam ponosna. Otvaranje pozicije u budžetu za lečenje bolesne dece, značajna uvećanja i nove mere u oblasti populacione politike, takođe, su veoma značajni. Titula Prestonice kulture Srbije, domaćinstvo MOSI i nekoliko veoma zanačajnih nagrada i priznanja, sigurno su rezultat dosadašnjeg rada, ali ono što moram da kažem da su sve ovo projekti za sadašnje i buduće generacije.

Koju poruku upućujete građanima za Dan grada?

– Naše Užice, jedino je koje imamo i zato se nadam da ćemo zajedno nastaviti da ga čuvamo i razvijamo, realizovanim, ali i započetim i planiranim projektima i investicijama. Nadam se da ćemo u tome i uspeti. Naš zajednički zadatak jeste da budućim generacijama ostavimo u nasleđe grad koji će im biti inspiracija, kao što je i nama danas. Svim građanima Užica čestitam 9. oktobar, Dana grada i želim im dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i uspeh na poslovnom planu.