Pocetna Ekonomija Hil: “Valjaonica bakra” je sjajan primer srpsko-američke privredne saradnje

Hil: “Valjaonica bakra” je sjajan primer srpsko-američke privredne saradnje

827
0
Podelite

Američki ambasador Kristofer Hil posetio je danas “Valjaonicu bakra” Sevojno za koju je rekao da je sjajna fabrika sa visokim procentom izvoza od 200 miliona evra.

Hil je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da poseti fabriku sa velikom proizvodnjom i odličnim izvoznim rezultatom.

– Hiljadu i dvesta zaposlenih koji rade u Valjaonici bakra Sevojno je sjajno kao i to što fabrika postiže odličan poslovni rezultat. Prijatno sam iznenađen podacima o visokom procentu izvoza valjaoničkih proizvoda u svet. Izvoz od 200 miliona evra godišnje je odličan rezultat, a Valjaonica bakra Sevojno je dobar primer srpsko-američke privredne saradnje – naglasio je ambasador SAD posle obilaska proizvodnih hala sevojničkog giganta.

Dobrodošlicu viiokom gostu poželeo je većinski vlasnik i predsednik Nadzornog odbora VBS Desko Nikitović koji je ambasadora Hila zajedno sa menadžmentom i generalnim direktorom Draganom Subotićem upoznao sa poslovanjem fabrike. U obraćanju posle obilaska Nikitović je ispričao da je Hil još kao mladi diplomata u ovom delu Evrope bio upoznat sa fabrikom kakva je Valjaonica bakra i da u danu kada imaju priliku da budu domaćini visokom gostu izražavaju ponos na vezu sa Amerikom s obzirom da investitor fabrike ima američko i srpsko državljanstvo.

– Naša fabrika je uspešna i ponosni smo na rezultate. Imali smo priliku da pokažemo ambasadoru Hilu kako ljudi ovde rade i da se pohvalimo našim uspehom – rekao je Nikitović uz reči zahvalnosti na saradnji koja je otvorena i korisna za obe strane u nadi da će ih ambasador ponovo posetiti. On je naveo da se 85 odsto proizvodnje Valjaonice bakra Sevojno izvozi i “završi”na zapadno-evropskom i američkom tržištu.

– Prošle godine povećali smo izvoz u SAD za 25 odsto, a celokupan izvoz u odnosu na plan za 70 odsto. Tržište SAD je izuzetno interesantno za Valjaonicu bakra Sevojno. Ambasador Hil je imao priliku da vidi naše proizvode i fotografiše neke od njih koji se izvoze u krajeve Amerike koje on dobro poznaje i koji će za par meseci brodom završiti na američkom tržištu – naveo je Nikitović uz napomenu da je u pitanju izvoz od nekoliko desetina miliona evra za Ameriku sa trendom rasta, jer će ovo tržište u narednom period biti veoma značajno za valjaoničare.

– Čak bih mogao pretpostaviti da ćemo duplirati proizvodnju za ovaj deo sveta – kaže većinski vlasnik i predsednik Nadzornog odbora VBS, Tokom posete pogona sa valjaoničkim proizvodima ambasador Hil je sa interesovanjem posmatrao nalepnice na bakarnim cevima koje su bile spremne za izvoz, za Klivledn, Ohajo, Češku, Izrael, a jednu pošiljku bakarnih cevi namenjenu američkom kupcu je i fotografisao.

– Valjaonica bakra Sevojno izvozi u tri-četvrtine sveta. Od 251 miliona prihoda izvozi 80 odsto, odnosno 200 miliona evra godišnje što je svrstava u vodeće srpske izvoznike. Tokom boravka ambasadora Kristofera Hila nije izostala zajednička fotografija pored drveta prijateljstva SAD i Srbije koje svedoči o ne samo poslovnim vezama dve zemlje i koje je u fabričkom krugu zasadio američki ambasador Majkl Kirbi 2015. godine.