Pocetna Društvo Užičani i dalje udišu prekomerno zagađen vazduh

Užičani i dalje udišu prekomerno zagađen vazduh

436
0
Podelite

Agencija za zaštitu životne sredine je objavila je Godišnji Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2022. godinu. Povećan je broj mernih mesta, a podaci pokazuju, kao i prethodnih godina, da je vazduh u gotovo svim gradovima, na godišnjem nivou, prekomerno zagađen.

Godišnja granična vrednost za suspendovane čestice PM2.5 je 25 µg/m³. Najveće prekoračenje zabeleženo je u Novom Pazaru čak 43 mikrograma po kubnom metru, zatim slede Užice, Valjevo, Pančevo, Smederevo, Pirot, Beograd, Kraljevo, Čačak, Kosjerić, Subotica, Niš.

„Većina građana u Srbiji udiše vazduh jako lošeg kvaliteta. To je treća kategorija vazduha. Jako zagađen vazduh u kojem je većina zagađujućih materija prekoračila svoje granične vrednosti. Ono što je još lošije od toga to je da se zaključci baziraju uglavnom na koncentraciji jako malog broja zagađujućih materija, svega nekoliko. U većim gradovima je to i do deset, u manjim gradovima svega dve, tri zagađujuće materije“, naglasila je dr Mirjana Perišić, sa Instituta za fiziku u Beogradu.