Pocetna Društvo Ministar Đerlek: Izdvojeno preko 325 miliona za podršku lokalnim samoupravama

Ministar Đerlek: Izdvojeno preko 325 miliona za podršku lokalnim samoupravama

335
0
Podelite
Foto: Miloš Perić

Edin Đerlek, ministar za ravnomerni regionalni razvoj, izjavio je danas da je u potpunosti zaokružen Program regionalnog rasta i razvoja za ovu godinu, čime su Vlada Srbije i Kabinet ministra dodelili ukupno 325 miliona dinara lokalnim samoupravama.

Foto: Miloš Perić

– Upravo smo dodelili 21 ugovor o sufinansiranju razvojnih dokumenata, od ukupno 78 projekata koje realizuje ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj. Cilj je bio da realizujemo blizu 80 projekata širom Srbije i danas smo dostigli taj broj koji će biti i veći budući da smo uspeli štednjom i rebalansom budžeta da obezbedimo dodatnih 38 miliona dinara, nakon čega smo raspisali novi javni poziv koji je u toku, te pozivam sve predstavnike lokalnih samouprava da apliciraju na njega kako bi sufinansirali dodatne razvojne projekte širom Srbije – izjavio je ministar Đerlek, na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, prilikom dodele ugovora u okviru ovog programa.

Foto: Miloš Perić

– Danas smo u potpunosti zaokružili Program regionalnog rasta i razvoja čime su Vlada i Kabinet dodelili ukupno 325 miliona za razvojne projekte, plus ovih 38 koje smo obezbedili rebalansom – istakao je Đerlek,

Program podsticanja regionalnog rasta, kako je ministar naglasio, ima za cilj poboljšanje infrastrukture, ulaganje u industrijske i poslovne zone, podršku preduzetnicima osobama sa invaliditetom, ali i ženskim i mladim preduzetnicima i uskoro se planira dodela 80 grantova,bespovratnih sredstava u iznosu od 250.000 dinara našim preduzetnicima.

Foto: Miloš Perić

– Danas je stopa fertiliteta u Srbiji 1,63 odsto, što je veliki iskorak u odnosu na pređašnje stanje od 1,5. Ovo nas čini liderima u regionu, a težimo da idemo na preko 2,1 što nam obezbeđuje populacioni rast, jer je demografija osnovna komponenta rasta i razvoja – zaključio je Đerlek.

Ministar je dodao da je država uspela da jednom razvojno orijentisanom politikom zaustavi trend rasta razlika između i unutar naših regiona, zahvaljujući ciljanim ulaganjima i odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.