Pocetna Pozorište Najbolja predstva JPF je “Edip”

Najbolja predstva JPF je “Edip”

328
0
Podelite

Žiri Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda” koji se pod sloganom “Šta znaš o svom ocu” održavao od 1. do 7. novembra u Užicu za najbolju predstavu je proglasio komad “Edip” u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Žiri je radio u sastavu Miodrag Tabački, scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor – predsednik žirija i članovi Urša Raukar-Gamulin, glumica, Miloš Latinović, kulturolog, književnik, Branislava Ilić, dramaturškinja i Milan Nešković, profesor, reditelj.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – Dodeljuje se predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd za osobeno tumačenje klasike na savremen način.
Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU – Dodeljuje se VELJKU MIĆUNOVIĆU za režiju predstave OČEVI I OCI Narodnog pozorišta Beograd. Mićunovićeva režija je precizna i osobena u kontekstu tumačenju savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe.
Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU – Dodeljuje se VANJI EJDUS za ulogu Elizabete Medaković u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanja Ejdus je uverljivo, konzustentno i scenski slikovito i na momente tumačila lik strankinje u zemlji koja ne prihvata.
Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – Dodeljuje se MILANU MARIĆU za ulogu Edipa u predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Marić je promišljeno ali eruptivno tumačio antički lik povezujući ga sa savremenošću u kojoj živimo, pokazujući da se ljudi i vremena ne menjaju.
Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Dodeljuje se IVANKI-VANI PRELEVIĆ za scenografiju predstave NESPORAZUM Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Nagrada je dodeljena zbog kozisitentnog i inovativnog osmišljavanja scenskog prostora.
Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – Dodeljuje se MARII MARKOVIĆ-MILOJEV za kostime predstave EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu i OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Marija Marković-Milojev je u obe predstave kostime izvela maštovito dosledno i tačno u istorijskim kontektstima predstava.
Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Dodeljuje se SENI ĐOROVIĐ za ulogu Nanke u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Sena Đorović je doslednom interpretacijom lika iz naroda definisala habitus tradicionalnih slojeva našef društva u prelomnim vremenima.
Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» ̶ Dodeljuje se ALEKSANDRU VUČKOVIĆU za ulogu Mihaila Medakovića u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta iz Beograda. Vučkovićeva inpreteracija na najbolji način dočarava fatalizam mladosti u istorijskim turbulentnim vremenima.
Nagrada je doneta većinom glasova.

Specijalna NAGRADA ARDALION – Dodeljuje se ansamblu predstave NAŠ RAZRED Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru.
Nagrada je doneta jednoglasno.

Ove godine poklopilo se mišljenje stručnog žiruija i publike koja je predstavu “Edip” JDP ocenila sa 4,80.