Pocetna Ekonomija Uručene nagrade najboljima

Uručene nagrade najboljima

510
0
Podelite

Na svečanoj sednici Parlamenta privrednika u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga, u utorak, 12. decembra, tradicionalno su dodeljene nagrade privrednim društvima i pojedincima za ostvarene rezultate u poslovanju u protekloj godini. Svečanoj sednici prisustvovali su potpredsednik Privredne komore Srbije Rade Ljubojević i Nermina Ljubović, direktorka Direktorata za Parlamente privrednika, načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović, predstavnici Grada Užica i privrednici.

U kategoriji veliko privredno društvo, nagradu „Kompanija godine“ dobila je kompanija „ATM“ doo Sevojno, osnovana 1992. godine kao porodična firma, a danas je moderno preduzeće sa preko 250 zaposlenih sa komletnom infrastrukturom podređenom kupcu. Maksimalnu pažnju posvetili su dizajnu i proizvodnji alata, proizvode plastičnu ambalažu za audio i video industriju, ambalažu za prehrambenu i hemijsku industriju, a pre više od dve decenije u proizvodnju je uvedena i IML štampa.

U kategoriji srednje privredno društvo ova nagrada je pripala kompaniji „Divi“ doo Čajetina, lideru u proizvodnji plastične ambalaže od polipropilena, pre svega, čaša za jednokratnu upotrebu, ne samo u regionu, već i u Evropi. Proizvode plasira i na američko tržište. Raspolaže najsavremenijim mašinama za ofset štampu sa osam boja. Godišnje preradi 18.000 tona polipropilena, saradđuje sa 190 kompanija, a izvoz u ukupnoj prodaji učestvuje više od 85 odsto. Ova porodična firma postoji i radi 32 godine i sada zapošljava 120 radnika.

U kategoriji malo privredno društvo nagradu „Kompanija godine“ dobilo je „Trans – coop“ doo Čajetina u vlasništvu Gorana Jevremovića koji je nastavio porodičnu tradiciju zanatske radnje svog oca Radenka Jevremovića. Osnovne delatnosti u početku bile su zemljani radovi u građevinarstvu, iskop i utovar, a danas dominantno mesto zauzima visokogradnja i niskogradnja na širem području Zlatibora, poseduje stovarište građevinskog materijala, kamenolom, asfaltnu i betonsku bazu i spada u red vodećih preduzeća u oblasti građevinske industrije u Zlatiborskom okrugu.

Nagradu „Iskorak“ koja se dodeljuje privrednom subjektu ili pojedincu koji se tokom godine posebno istakao svojim aktivnostima na polju društvene odgovornosti, inovativnosti ili povećanju ugleda regiona, dobila je kompanija „Tojo“ doo Požega koja je ove godine navršila tri decenije rada. Osnovna delatnost je trgovina na veliko i malo specijalizovanom robom koja je od 2020. godine proširena na maloprodaju široke potrošnje. Kompanija veliku pažnju posvećuje zaposlenima koji su je i predložili za nagradu.

Dragan Subotić, direktor Valjaonice bakra Sevojno dobitnik je nagrade „Trag“ koja se dodeljuje pojedincu za izuzetan doprinos i posebne višegodišnje zasluge u razvoju i unapređenju privrede regiona. Subotić je profesionalnu karijeru započeo u Valjaonici bakra Sevojno u kojoj je proveo najveći deo dosadašnjeg radnog staža. Radio je na svim pozicijama, od pripravnika do generalnog direktora, prvi put od 1995. do 2012. godine (punih 17 godina), a drugi put je ponovo imenovan za generalnog direktora 2021. godine. Kako se navodi u obrazloženju komisije koja je odlučivala o nagradama „Uspešno je sproveo vlasničku transformaciju preduzeća iz društvenog u privatno preduzeće. Mnoga velika preduzeća su u procesu tranzicije nestala ili su u velikim problemima, dok je Valjaonica bakra Sevojno, kao kolektiv od preko hiljadu stalno zaposlenih, bila i ostala društveno odgovorna kompanija, značajna za šire okruženje“. Svojim delovanjem Subotić je dao veliki doprinos razvoju sporta, kulture, zdravstva i lokalne zajednice. „Znanjem, upornim radom i angažovanjem u svim oblastima društvenog života grada i regiona doprineo je razvoju i boljoj poziciji ovog kraja na mapi Srbije“, navodi se u obrazloženju komisije.

Nagradu „Mladi menadžer godine“ dobio je dvadesetsedmogodišnji diplomirani ekonomista Aleksandar Obradović zaposlen u porodičnoj firmi svog oca „Drenovac“ doo Arilje kao menadžer prodaje i marketinga. Kako se navodi u obrazloženju, „godinama uspešno predstavlja kompaniju na domaćim i internacionalnim sajmovima“.

Zahvalivši se u ime nagrađenih, Dragan Subotić je rekao da „svako priznanje godi pogotovu kada se dobije za rad u privredi, jer je tu, ipak, najteže“. Prema njegovim rečima Zlatiborski okrug ima čime da se ponosi, jer nije mali broj uspešnih firmi sa „lepom tradicijom“ rada i postojanja.

– Izdržati trideset godina u jednom teškom ambijentu, ostati na nogama, ostati uspešan, imati perspektivu, pogotovo u Srbiji, sigurno je za pohvalu, jer znamo šta nas je sve u proteklim godinama zahvatilo, ratovi, blokade, sankcije, hiper inflacija. Često sam bio nezadovoljan i svojim i radom svog kolektiva, ali mi se čini da mi Srbi previše samokritički gledamo na sebe i na svoje rezultate, pa ta pohvala više dolazi sa strane. Upravo ovo što radi Privredna komora motiviše nas i stimuliše da jedni druge pratimo i podržavamo – rekao je Subotić.

Nagrađenima je čestitala predsednica Parlamenta privrednika Zlatiborskog upravnog okruga Svetlana Bjeličić, kao i direktorka RPK Zlatiborskog upravnog okruga Ana Lapčević istakavši da će RPK i dalje biti na raspolaganju privrednicima za pomoć u svakom segmentu ukoliko im bude potrebno.

Ovom prilikom, Nermina Ljubović, direktorka Direktorata za Parlamente privrednika, uručila je nagrade Privredne komore Srbije koje su dodeljene privrednim društvima za 20 i 30 godina rada i postojanja na području koje pokriva RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Inače, Privredna komora Srbije ove godine dodelila je nagradu za poslovni uspeh Valjaonici bakra Sevojno AD, dok je nagradom „Poslovni lider“ nagrađen Rade Ljubojević, direktor Sirogojno Company doo Sirogojno.