Pocetna Ekonomija Potrebno je podržati i stožere privrednog razvoja

Potrebno je podržati i stožere privrednog razvoja

213
0
Podelite

Valjaonicu bakra Sevojno danas je posetio ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković i sa menadžmentom razgovarao o izazovima u poslovanju, kao i mogućnostima podrške države u daljim razvojnim planovima ove kompanije koja je jedan od oslonaca privrednog razvoja u užičkom kraju.

Desko Nikitović, većinski vlasnik i predsednik Nadzornog odbora kompanije istakao je da je sastanak sa ministrom privrede bio uspešan, a najznačajnije teme razgovora bile su snabdevanje katodom, odnosno saradnja Valjaonice bakra sa kineskom kompanijom „ZiĐin“ u Boru, projekat sevojničke kompanije o postavljanju solarnih panela i nove investicije, ali i tržište sekundarnih sirovina. Menadžment Valjaonice bakra smatra da bi država trebalo da preduzeme konkretne mere kako bi bila organizovana berza sekundarnih sirovina i na taj način eliminisao paradoks da se ove vrste sirovina izvoze iz Srbije, a da ga onda domaće kompanije uvoze. Jedna od tema bila je i novo zapošljavanje. Valjaonica bakra svake godine zaposli značajan broj novih radnika. Ukupan broj zaposlenih je oko 1.200, a prošle godine posao je u kompaniji dobilo 150 mladih ljudi.

– Važno je da ministra što detaljnije upoznamo sa poslovanjem i da vidimo šta je to što je u zajedničkom interesu da se reši. Ovde apsolutno postoji zajednički interes države i ove kompanije, mi smo partneri koji su upućeni jedni na druge. Sa izvozom u vrednosti od preko 200 miliona evra, jedan smo od najvećih neto izvoznika iz Srbije. Malo je takvih firmi u našoj državi– istakao je Desko Nikitović.

Posle obilaska proizvodnje, ministar Slobodan Cvetković, ukazao je na ključne principe rada Ministarstva privrede Republike Srbije koji su vezani za mere koje se odnose na mala i srednja preduzeća i subvencije za dovođenje direktnih stranih investicija, ali je bitno da budu podržani i oni privredni subjekti koji su decenijama stožeri privrednog razvoja Srbije, a posebno, regiona, kao što je Valjaonica bakra koja oko 87 odsto ukupne proizvodnje plasira na strano tržište. Kompanija koja godišnje uplati 18 miliona evra poreza u budžet Republike Srbije apsolutno je vredno pažnje resornog ministarstva, a predmet dodatne saradnje može biti to da Ministarstvo pomogne neke buduće investicije u kompaniji i da u saradnji sa drugim ministarstvima podrži izuzetno bitan, strateški proces koji se odvija u Valjaonici bakra, naveo je ministar Cvetković.

Ministar je istakao da je veoma važno to što proizvodnja u sevojničkoj kompaniji ima i elemente cirkularne privrede koju Ministarstvo privrede podržava, jer od ukupne količine sirovina koje koristi skoro polovinu čine sekundarne sirovine. Pohvalio je i odnos prema ekologiji, jer uz sopstveno postrojenje za prečišćavanje voda i drugim aktivnostima u toj oblasti, Valjaonica bakra Sevojno se vrlo korektno odnosi prema zaštiti životne sredine.

– Sve o čemu smo razgovarali predstavlja ozbiljnu temu za Ministarstvo privrede i za Vladu Republike Srbije i nadam se da ćemo u nekim našim budućim koracima moći da potpomognemo dalji razvoj ove kompanije u kojoj se konstantno investira. S obzirom da su veliki potrošači električne energije upoznali su me s planovima za izgradnju solarne elektrane koja će na neki način biti jedna vrsta uštede proizvodnog ciklusa, a s druge strane će relaksirati naš energetski sistem – rekao je ministar Slobodan Cvetković.