Pocetna Kosjerić “Naš trag” po dvanaesti put

“Naš trag” po dvanaesti put

179
0
Podelite

U Kosjeriću je održana promocija lista za čuvanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije “Naš trag”. U pitanju je dvanaesti broj časopisa u izdanju Opštinskog udruženja potomaka ratnika 1912-1920 – General Ljubomir Marić, godišnjaka koji izlazi već dvanaest godina

U ovom godišnjaku temat je je posvećen generalu Pavlu Jueišiću Šturmu (1848 – 1922) i zato između ostalih i rad dr Živote Markovića o komandantu koga su svi voleli. Iz pera Isidora Boškovskog istraživanje “Oficir taktike i mudrosti”, o vojvodi Stepi Stepanoviću (1856-1929) i crtice o njegovom životu iz pera Rada Čelikovića i Bratislava Jevtovića iz Čačka. Kako je izgledao tragičan kraj solunskog ratnika Jakše Tomića iz Seče Reke piše za “Naš trag” Vojkan Grbić. O kamenorscu iz Ljutica kod Požege Veljku Jankoviću (1852-1915) koga je zadesila nezapamćena ratna tragedija odnevši mu petoro sinova koji su poginuli ili stradali od pegavca piše novinar Branko Pejović. O Pupinovom doprinosu pobedi Srbije u Velikom ratu i između ostalog ideji o osnivanju Doma za ratnu siročad u Srbiji više iz teksta Milana Živkovića. Urednik Milijan Despotović u dvanaestom broju “Našeg traga čitaocima pripoveda od prvom svešteniku Starog hrama u Kosjeriću Bogdanu Baju Karaklajiću Dragiša Ćebić donosi priču o fragmentima života i borbe za preživljavanje na ognjištu u opštini Makovište posle povlaćenja naše vojske preko Albanije ka Krfu. Donosi nam priču koja je karakteristična za naša sela tada o ženama i nejači koji su ostali na kućnom pragu dok je okupator nadirao i o njihovoj hrabrosti i plemenitosti.

Radivoje Filipović govori o školstvu u srezu crnogorskom između Prvog i Drugog svetskog rata i školama u Ražani, Subjelu, Sečoj reci, Radanovcima, Godečevu, Skakavcima… U časopisu “Naš trag” je i tekst dugogodišnje predsednice Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” iz Užica Miljke Pilčević o kraljevom slikaru Mihailu Milovanoviću kao i sećanje na Miljku koja više nije sa nama. U ovom broju i o knjigama Ilije Misailovića “Zavičaj Sretena Marića” i Milijana Despotovića “Žive kamene duše”. Posle dvanaest godina godišlnjak živi, a njegov urednik podseća da su pre dvanaest godina počeli sa čistim entuzijanstvom koji ih i danas ne napušta.

– Posebno sam zahvalan bivšoj koleginici Miluniki Mitrović i svima koji se trude da svojim prilozima od zaborava otrgnu vitezove balkanskih i Prvog svetskog rata, posebno iz sreza crnogorskog, ali i iz drugih bliskih krajeva – kaže urednik “Našeg traga”, pesnik Milijan Despotović. On ističe da publikacija prati i aktivnosti i rad Udruženja, među kojima je polaganje venaca i poseta Trebinju.

Prisutne je na promociji najpre pozdravio Borisav Boća Mitrović, predsednik kosjerićkog udruženja potomaka, a u ime Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” iz Užica Radiša Marjanović je uputio reči zahvalnosti za pregalaštvo u negovanju tradicija oslobodilačkih ratova kroz ovaj pisani trag.

Promocija je održana u Galeriji Narodne biblioteke “Sreten Marić” u Kosjeriću, a prigodan program izveli su članovi KUD-a “Maksim Marković”. Dvanaesti broj “Našeg traga” štampan je u 300 primeraka i u svakom novom izdanju svedoči o vremenu i precima koje ne smemo zaboraviti.

Pupića vila

– Trudimo se da u časopisu ne bude suvoparno obrađena istorija, da bude zastupljena i poezija u slavu ličnosti i događaja iz ovog vremena, ali govorimo i o aktuelnim stvarima kao što je priča o zapuštenoj Pupića vili i inicijativi da ona bude pretvorena u zavičajni muzej – priča Milijan Despotović o vili koja je prešla u retka pamćenja od kojih je i jedno Andrije Aca Markovića pesnika i penzionisanog arhitekte poreklom iz Kosjerića.