Pocetna Galerija Viteštvo u grafici

Viteštvo u grafici

221
0
Podelite

Izložbom laureata Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“ započela je ovogodišnja izlagačka sezona u užičkoj Gradskoj galeriji, ali je najavljena i velika manifestacija „Praznik svetlosti“ koja će biti održana 21. marta na Trgu partizana kada će Užice od Čačka preuzeti titulu „Prestonica kulture Srbije“. Izložbu čini pedesetak najboljih radova umetnika koji su za njih dobili Gran pri, Zlatnu, Srebrnu ili Bronzanu iglu, na svih 16 Bijenala održanih od 1993. godine, a koji pripadaju jedinstvenoj grafičkoj zbirci Galerije od preko 750 radova. Ova riznica Bijenala sadrži i neprocenjivu kolekciju radova „Savremena italijanska grafika“ nastala kao plod kulturne razmene Užica i italijanskog grada Kremone, važnog svetskog centra grafičke umetnosti.

Pozdravljajući brojnu publiku i predstavnike Grada Užica, direktor Zoran Cvetić izrazio je zadovoljstvo što u ime Gradske galerije može da potvrdi opravdanost poverenja koje je Ministarstvo kulture Republike Srbije ukazalo Gradu Užicu dodeljujući mu titulu „Prestonica kulture“, a čije zvanično preuzimanje najvljuje ova izložba laureata Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“. Užičko Bijenale ima posebno mesto na grafičkoj mapi sveta i na njegov konkurs u protekle tri decenije koliko traje, prispelo je više hiljada radova iz brojnih zemalja, sa svih kontinenata. Konkurisali su i užički grafičari koji su iz godine u godinu sve brojniji. Prema rečima Cvetića, izložba laureata koja potvrđuje „teško dostižne standarde jedne zahtevne grafičke discipline kakva je suva igla“ govori i o „raznolikosti grafičkog rukopisa“, promenama i preispitivanju grafičkog jezika „u duhu ovovremenih preobražaja vizuelnog identiteta slike“.

Međunarodni grafički bijenale “Suva igla”, kako je naveo Zoran Cvetić, “podignut je u idejnoj i praktičnoj sinergiji jednog genijalnog profesora, Bogdana Kršića“ i njegovog studenta, tadašnjeg direktora Gradske galerije, akademskog slikara, grafičara Mladena Jevđovića koji je ovom prilikom rekao da Gradske galerija raspolaže najvećom kolekcijom grafika u tehnici suva igla u svetu, a užičko Bijenale je jedino u svetu u ovoj tehnici. Jevđović je ukazao na značaj podrške koju je Bijenale imalo u početnim godinama postojanja kada je uvršteno među 20 prestižnih grafičkih bijenala u svetu i od tada njegovi laureati bez žiriranja učestvuju na svetskoj izložbi Krakovskog trijenala čiji je osnivač čuveni profesor Witold Skulitz. To je bila potvrda da je užičko Bijenale na pravom putu. Podrška je stizala i od drugih svetski poznatih imena u ovoj vrsti umetnosti, pre svih i od Pitera Forda koji je napravio prvu međunarodnu izložbu suve igle u Bristolu. Jevđović je ovom prilikom u kratkim crtama objasnio u čemu je zanimljivost, dragocenost i kreativnost suve igle, a onda je istakao:

– Ako je crtež ono prvo, pravo, iskreno i suštinsko u likovnom izražavanju, prva beleška ideje ili njena složena i krajnja definicija, onda je suva igla baš to i sve to. Ona je viteštvo u grafici, ona je egzaktna i konkretna, ona je stroga i ne trpi kolebanja, ona je suptilna i nežna, sanjiva i vazdušasta. Njom se mogu reći mnoge stvari, sitni treptaji i teški akordi… Ona je skromna, a tako bogata.

Mladen Jevđović zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos da sačuvaju Bijenale, ovu jednistvenu manifestaciju po kojoj je i jedno malo Užice prepoznatljivo u celom svetu.
Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, otvarajući izložbu, ukazala je na značaj najstarije kulturne manifestacije međunarodnog karaktera u gradu, Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“.

– Tri decenije postojanja i učešće umetnika iz više od 50 zemalja najbolje govore o njenoj veličini i značaju ne samo za umetnost već i za prepoznatljivost našeg grada na svetskoj kulturnoj mapi. Baš na toj mapi obeležićemo i ovaj datum kada koračamo ka „Eri kulture“, jednoj novoj svetslosti koja će nas obasjati.

AUžice je na korak od preuzimanja zvanične titule „Prestonica kulture Srbije“.

– Sa velikim ponosom očekujemo 21. mart, dan u kome će sa početkom proleća i zvanično početi „Era kulture“ velikom manifestacijom na Trgu partizana pod nazivom „Praznik svetlosti“. Sigurna sam da ćemo kao i uvek do sada ispuniti sva očekivanja i da je večeras naša prva i početna tačka susretanja koje se nastavlja novim putevima, projektima i događajima koji su pred nama – rekla je dr Jelena Raković Radivojević. Prema njenim rečima Bijenale, ali i ostale užičke kulturne manifestacije koje traju decenijama dokaz su da se Užičani ne odriču tradicije i da na bogatom kulturno – istorijskom nasliđu razvijaju i garde nove vrednosti. U ovoj godini kada je Užice nacionalna prestonica kulture, biće obnovljena postojeća i izgrađena nova infrastruktura za potrebe kulture, dodatno oplemenjeni tradicionalni festivali, manifestacije i programi, ali predstavljeni i novi koji će ostati „u zaostavštini i na ponos nama samimima, a i budućim našim naraštajima“.

U programu otvaranja izložbe nastupili su i učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ u klasi pro. Nede Arsenijević.