Pocetna Društvo Grad Užice preuzeo titulu Prestonice kulture Srbije 2024.

Grad Užice preuzeo titulu Prestonice kulture Srbije 2024.

192
0
Podelite

Dolaskom „Voza kulture “ predstavnika Grada Čačka i Ministarstva kulture zvanično je na železničkoj stanicu Grad Užice preuzeo titulu Prestonice kulture Srbije 2024. Na odslikanom platou muralom učenika Umetničke škole priređen je program u okviru koga su glumci Narodnog pozorišta Biljana Zdravković i Vahidin Prelić izveli deo iz predstave „Došljaci“ Milutina Uskokovića. A učenik Užičke gimnazije Dušan Milanović “Zdravicom narodu srpskom” Ljubivoja Ršumovića poželeo je dobrodošlicu prisutnima.

Zajedno gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i gradonačelnik Čačka Milun Todorović posadili su sadnicu šljive „Čačanska rodna“ po kojoj se i nazvan projekat prve Prestonice kulture Grada Čačka.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je: “Grad Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture unazad godinu dana učinio je sve da uz mnogo programa i sadržaja, oko 6.000 učesnika u svim programima, a bilo ih je oko 230 koncipiranih i sjajno sprovedenih, podigne ovu manifestaciju na visok nivo”.

On je dodao da su – infrastrukturni projekti koje smo realizovali, sve sa željom da ne stanemo na ovome već da radimo i u budućnosti na stvaranju, pre svega, uslova za osnaživanje kulturnih sadržaja, novih potencijala koji će Gradu Čačku doneti novu turističku ponudu, turiste i dodatne prihode – rekao je Todorović.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević rekla je “pred nama je godina i početak mnogobrojnih kulturnih dešavanja, godina u kojoj ćemo sprovesti niz vrlo važnih infrastrukturnih projekata. Sve ovo vreme bilo nam je važno iskustvo koje smo podelili sa Gradom Čačkom uz podršku Ministarstva kulture, a naročito potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke kulture Maje Gojković”.

Ona je naglasila da sa manifestacijom “Praznik svetlosti” na Trgu partizana počinje Era kulture.

Posle primopredaje titule gosti i prisutni su “Stazom svetlosti” pored reke Đetinje otišli do Hidrocentrale “Pod Gradom” po Teslinim principima koja je jedan od simbola Grada Užica.