Pocetna Politika ZLF Užice: Podnete krivične prijave

ZLF Užice: Podnete krivične prijave

312
0
Podelite

Zeleno-levi front Užice podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu krivične prijave protiv Dušana Jovanovića vlasnika OPUS DJ iz Markovca i Milana Stanimirovića, načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti zbog postajanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u okviru projekta “Užice – prestonica kulture Srbije” za scenario i režiju svečanosti otvaranja.

– Javne nabavke u okviru projekta “Užice prestonica kulture 2024” nisu sprovođene putem objavljivanja javnog poziva, već direktnom pogodbom, protivno načelu obezbeđivanja konkurencije i zabrane diskriminacije propisanog Zakonom o javnim nabavkama – navodi se u obrazloženju prijave.

U ime Zeleno-levog fronta kopredsednica Jovanka Lučić podsetila je na ranije istupanje ove stranke i sumnje da se u okviru projekta odvijaju sumljive i koruptivne radnje i da su danas tužilaštvu predali krivične prijave.

– Među dokazima koje ćemo predati tužilaštvu evidentno je da je scenarista naplatio samo 95.000 dinara dok je preko milion dinara otišlo na račun firme OPUS DJ koja je osnovana u decembru 2023. godine, dakle da novac nije utrošen za namenu za koju je rečeno da je utrošen – rekla je Lučić i dodala da budući da ne žele da budu saučesnici u takvom krivičnom delu, odlučili su da podnesu krivične prijave i čitav slučaj prepuste institucijama.

U Zeleno-levom frontu navode da javna nabavka za angažovanje reditelja i scenariste za progran “nije sprovedena objavljivanjem javnog poziva, već direktnom nagodbom za više od tri miliona dinara”. Troškovi režisera koji su procenjeni “1.725.000 dinara dodelom ugovora porasli su na 1.980.000 dinara dok je angažovanje scenariste koje je trebalo da košta milion dinara povećalo 100.000 dinara” o čemu postoje podaci na portalu javnih nabavki”.

Narodni poslanik i član GO ZLF Bogdan Radovanović kaže da je naprednjačka vlast do savršenstva usavršila čuveni institut “tender pre tendera” i da se “tipuje” jedan ponuđač dok se ostali pojavljuju kao dekoracija tom postupka kako bi se sve predstavilo da je to tender kakav treba da bude.

– Glavni uslov koji firma mora da ispunjava jeste da bude bliska sa vladajućom strankom i režimom”. U ovom slučaju naprednjacu su okrenuli igricu i ne radi se više o tenderu pre tendera već o takvom poslu da se osniva pravno lice mesec dana pre sklapanja ugovora direktnom pogodbom, firma osnovana u decembru prošle godine, a ugovor potpisan 26. januara ove godine – naveo je Radovanović.