Pocetna Ekonomija Održan Sajam zapošljavanja u Užicu

Održan Sajam zapošljavanja u Užicu

347
0
Podelite

Nacionalna služba za zapošljavanje-filijala Užice tradicionalno je organizovala Sajam zapošljavanja. Na Sajmu je 18 poslodavaca iz Užica, Sevojna, Požege i Čajetine oglasilo potrebu za zapošljavanje 220 radnika različitih obrazovnih profila i kvalifikacija.

Direktorka NSZ- filijale Užice Zorica Milošević istakla je da -cilj Sajma je da pomognemo poslodavcima da nađu adekvatne kadrove, a isto tako i nezaposlenima u potrazi za poslom. Nezaposleni mogu da ostvare direktan kontakt, predaju svoje radne biografije i da konkurišu za određene radne pozicije.

Oglašene su potrebe za inženjere građevinske, elektro i mašinske struke, poljoprivrede, zaštite životne sredine, prehrambene tehnologije, grafičke dizajnere, administrativne radnike, vozače, radnike različitih kvalifikacija građevinske, ugostiteljske i tekstilne struke….

– Trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje-filijale Užice je 6530 nezaposlenih lica. U odnosu na prošlu godinu smanjen je broj za 322 lica, a filijala pokriva Grad Užice, Bajinu Baštu, Čajetinu, Arilje, Požegu i Kosjerić. Učešće žena je oko 55 odsto, a što se starosne strukture tiče 17 odsto je lica mlađih od 30 godina, dok je oko 4,7 odsto nezaposlenih lica sa sedmim stepenom stručne spreme – objasnila je direktorka Milošević.

Ona je za „Vesti“ dodala da je- ove godine znatno više izražena potreba za inženjerima, a posebno su u povoljnom položaju oni koji imaju licence. Dok su deficitarna zanimanja i doktori medicine, pravnici sa položenim pravosudnim ispitom, profesori fizike, informatike, tehničkih predmeta, ali konstantno su otvorene i pozicije za sve profile ugostiteljske struke naročito za potrebe Zlatibora.

Ministarstvo odbrane na Sajmu zapošljavanja u Užicu promovisalo je vojni poziv i službu u Vojsci Srbije.

Potpukovnik Goran Minić, načelnik Centra Ministarstva odbrane – Užice istakao je da su na Sajmu zapošljavanja sa ciljem omasovljavanja jedinica Vojske Srbije, promocije dobrovoljnog služenja vojnog roka i zapošljavanja u Vojsku Srbije.

– Korisnici Nacionalne službe za zapošljavanje imaju mogućnost da se zaposle u Vojsci Srbije na radna mesta profesionalnog vojnika odnosno oficira nakon završenog vojno-stručnog osposobljavanja za oficire. U toku je i konkurs za podoficire gde do 30. aprila mogu konkurisati sva lica sa srednjom stručnom spremom, koja ispunjavaju određene kriterijume iako nisu služila vojni rok.

Za ostala lica od 19-30 godina potrebno je da konkurišu u jedinice Vojske Srbije kao profesionalni vojnici odnosno za dobrovoljno služenje vojnog roka, kako bi se kasnije obezbedilo stalno zaposlenje uz dalje usavršavanje – precizirao je potpukovnik Minić.

Svi zainteresovani za služenje dobrovoljnog vojnog roka ili zaposlenja potrebno je da se jave u Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Užice koji obuhvata Zlatiborski okrug.

Grad Užice i ove godine opredelio je sredstva za zapošljavanje u saradnji sa NSZ-filijala Užice.

Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća privredu i poljoprivredu rekao je da – na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja 2024-2026.godine Grad Užice je za ove mere u ovoj godini izdvojio 12 miliona dinara. Zajedno sa sredstvima Ministarstva za rad to je ukupno 23, 9 miliona dinara za četiri mere i to samozapošljavanje, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, stručnu praksu i zapošljavanje mladih.

Podsetimo, da je prvi Sajam zapošljavanja u Srbiji održan u Užicu 2005. godine.