Pocetna Društvo Monografija u školama i bibliotekama

Monografija u školama i bibliotekama

137
0
Podelite

Autor monografije “Poginuli borci Zlatiborskog okruga u ratovima od 1991 do 1999” Ranko Obradović povodom 25.godišnjice od bombardovanja naše zemlje uručio je Monografije osnovnom i srednjim školama kao i Narodnoj biblioteci u Užicu i Sevojnu

– Želimo da monografija “Poginuli borci Zlatiborskog okruga u ratovima od 1991 do 1999” bude dostupna građanima Uzica i Sevojna koji žele da se upoznaju sa pojedinačnim biografijama naših heroja koji su svoje mlade živote dali za otadžbinu. Pisanjem ove Monografije želeli smo da imena poginulih boraca Zlatiborskog okruga večno žive na ponos njihovih porodica, prijatelja i nas njihovih saboraca – navodi za “Vesti” Obradović.

On podseća da je početkom prošle godine izdata ova knjiga i da je održana promocija u svim opštinama Okruga kao i u Užicu.

– Promocije su izazvale veliku pažnju ne samo kod porodica, rodbine i prijatelja poginulih boraca već i kod građana Zlatiborskog okruga i šire. Za kratko vreme veliki broj primeraka podeljen je porodicama, rodbini, prijateljima poginulih boraca kao i lokalnim samoupravama i udruženjima. Zbog velikog interesovanja podneli smo zahteve svim lokalnim samoupravama Zlatiborskog okruga i potrebi finansiranja štampe drugog izdanja. Većina lokalnih samouprava pozitivno je odgovorila na naš zahtev tako da smo povodom 25 godišnjice od bombardovanja naše zemlje odlučili da poklonimo određen broj primeraka monografije i drugim institucijama – kaže donedavno predsednik Udruženja veterana Zlatiborskog okruga.

Obradović podseća da su u Monografiji upisane biografije 105 poginulih boraca, biografije tri policajaca koji su bili na Kosovu i Metohiji tokom bombardovanja 1999. godine kao i preminuli od posledica delovanja uranijuma, kao i biografije tri civilne žrtve NATO agresije na Srbiju..

Na kraju bih želeo da istaknem da posle 16 godina volonterskog rada u udruženju, deset godina kao predsednik udruženja UVRI grada Uzica i šest godina Zlatiborskog okruga sa ponosom mogu da kažem da sam veoma zadovoljan sa postignuti rezultatima rada. Samo zahvaljujući užem rukovodstvu na čijem čelu sam bio urađeno je sledeće: maja 2008. godine formirali smo Udruženje veterana i ratnih invalida ratova devedesetih grada Užica, kao i udruženja u gotovo svim opštinama Zlatiborskog okruga. Uradili smo evidenciju boraca: u Užicu se prijavilo više od 3.000 boraca, a na nivou Zlatiborskog okruga preko preko 11.000 boraca. Postavljeno je spomen-obeležje u čast 23 poginulih boraca grada Užica ispred Komande, kao i u Čajetini u blizini Opštine u čast 6 boraca i 3 civilne žrtva rata koje su stradale na Torniku. Pokrenuli smo inicijativu da se i preostale dve opštine u Sjenici i Novoj Varoši urade spomenici u čast poginulih boraca ovih opština. Od formiranja Udruženje svake godine obeležavao 24. mart početak bombardovanja naše zemlje. Na ovaj način negujemo kulturu sećanja i ne dozvoljavamo da imena naših boraca padnu u zaborav kao i da se ne zaboravi zlodelo NATO zlikovaca. U gotovo svim lokalnim samoupravama Okruga na našu inicijativu ulice su dobile nazive po imenima heroja ratova devedesetih, ali nažalost ne i u Užicu. Zastupali smo i zastupamo interes svih naših boraca u vezi ratnih dnevnica i diskriminacije. Aktivno smo učestvovali u izradi Zakona o borcima. Rasprava je vođena godinama i na kraju je održana završna rasprava u 13 gradova Srbije među kojima i u Užicu. Jedini smo bili protiv donošenja takvog zakona, jer smo tvrdili da nije urađen u interesu boraca. Na sreću kasniji protesti u mnogim gradovima i na nivou udruženja boraca Srbije su potvrdili da smo bili u pravu. Izdali smo monografiju sa imenima i biografijama heroja na koju smo izuzetno ponosni, jer osim Kraljeva sećanje u vidu monoggrafije na ljude koji su dali svoj život za otadžbinu ne postoji u drugim delovima Srbije – navodi Obradović u rezimeu aktivnosti od formiranja udruženja.