Pocetna Društvo Požar na deponiji “Duboko” ne širi se dalje

Požar na deponiji “Duboko” ne širi se dalje

292
0
Podelite

– Na deponiji “Duboko” u Užicu požar je lokalizovan i ne širi se dalje, smanjuje se površina koja je bila obuhvaćena plamenom. Neprekidno se radi dan i noć tako da se narednih dana očekuje potpuna sanacija dela koji je bio zahvaćen požarom. Ukupno oko 90 ljudi je na gašenju požara od zaposlenih do angažovanih iz privatnih firmi – rekao je za “Infoeru” direktor Momir Milovanović.

– Otpad prepakujemo, ponovo kompaktujemo, prekrivamo zemljom i kvasimo vodom tako da ne bi došlo do ponovnog paljenja tela deponije. Puno je angažovanih različitih mašina, preko 50 kamiona, oko 20 bagera i buldožera, osam cisterni od kojih su četiri Sektora za vanredne situacije…- naveo je Milovanović.

Požar se pojavio u petak, 3. maja ujutru u 5,30 časova i kako je navedeno iz “Dubokog” odmah su intervenisali i uspeli da ga saniraju. Površina koju je zahvatio u početku je bila oko 200 metara dužine i oko 70 metara širine. U subotu ujutru pojavio se otvoreni plamen, tako da je vetar doprineo da se požar proširi i zahvatio je veliki deo deponije.

– Uspeli smo da smanjimo površinu koja gori, ali i količinu dima, tako da je razumljivo što se građani boje zagađenja, ali mi ubrzano radimo da ga sprečimo – istakao je Milovanović.

Prema najavama iz Ministarstva za zaštitu životne sredine do kraja nedelje očekuje se raspisivanje tendera za izvođača radova. Tako da bi u septembru mogli da počnu radovi na terenu, zacevljenju Turskog potoka, ali i da se formira nova ćelija za odlaganje otpada.

Projekat obuhvata deponijski gas, prostor za odlaganje komunalnog otpada i procedne deponijske vode.