Pocetna Društvo Uništeno više od 1.000 hektara malinjaka

Uništeno više od 1.000 hektara malinjaka

1037
0
Podelite

Više od 1000 hektara malinjaka uništeno je u poplavama koje su prethodnih dana zahvatile područje Arilja i Ivanjice, a na delu kojim je prošla bujica šteta je 100 odsto jer su iz korena iščupane stabljike, a voda je odnela i plodni deo zemljišta.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji rekao je za Radio Požegu da je ovo katastrofa za malinare ovog kraja.

„Država ovo mora ozbilno da shvati, a mi očekujemo mnogo veću cenu maline. Poskupela su i sredstva za zaštitu, a u ovim uslovima kada je sve uništeno, agrotehničke mere zaštite moraju se primeniti najmanje sedam osam puta“, rekao je Radović.

On ja istakao da je država obećala pomoć, ali da to neće biti dovoljno da se nadoknadi izgubljena dobit, jer mnogi poljoprivrednici žive od malina i njiva koje su sada neupotrebljive.

Radović je dodao da je, i pored velike štete koja je nastala zbog poplava, kvalitet maline dobar i nada se dobroj ceni koja bi tu štetu bar donekle mogla da kompenzuje. Pojedini hladnjačari u Ivanjici istakli su cenu od 200 dinara, drugi su krenuli sa otkupom po ceni od 190 dinara za kilogram, dok je na pojedinim mestima akontna cena i dalje 100 dinara.

Radović je za Radio Požegu istakao da je Asocijacija malinara tražila da cena bude 1,83 evra na period od 10 godina.