Pocetna Kultura Zamena staklene fasade

Zamena staklene fasade

996
0
Podelite

Postojeća stolarija u holu, biće zamenjena savremenim ojačanim aluminijumskim profilima sa niskoemisionim staklom, sve u cilju unapređenja energetske efikasnosti, estetski najsličnijim postojećim, a u skladu sa uslovima izdatim od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture- rekla nam je Dunja Đenić

U okviru radova na poboljšanju energetske efikasnosti na zgradi Narodnog pozorišta u Užicu, u toku je priprema za zamenu velikih staklenih površina u holu, kao i na velikoj terasi.

-Sredinom jula očekuje se početak radova na strukturalnoj fasadi u atrijumu pozorišta. Naime, postojeća stolarija u holu, biće zamenjena savremenim ojačanim aluminijumskim profilima sa niskoemisionim staklom, sve u cilju unapređenja energetske efikasnosti, estetski najsličnijim postojećim, a u skladu sa uslovima izdatim od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Profili za strukturalnu fasadu se uvoze iz Grčke, što je dodatno otežalo radove usled trenutne situacije sa epidimejom koronavirusa i privremenog zatvranja granica, zbog čega se čekalo duže od predviđenog vremena – rekla nam je ovim povodom Dunja Đenić, menadžer projekta rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta.

Po rečima Dunje Đenić, na inicijativu Grada Užica i Narodnog pozorišta, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomeika kulture u Kraljevu, urađena je i izmena prvobitnog projekta energetske efikasnosti, a u smislu povećanja obima radova. Ovi radovi biće izvedeni na rekonstrukciji zgrade pozorišta, u cilju povećanja energetske efikasnosti objekta ali i saniranju određenih segmenata koji su zapaženi u toku dosadašnje reealizacije projekta. Osim toga, predviđena je i sanacija velike terase na istočnoj strani pozorišta čime će biti sanirana oštećenja nastala zbog  višegodišnjeg prokišnjavanja, uz ugradnju nove hidroizolacije i nove keramike. Takođe, biće urađena i  termolizolacija plafonskih delova u prolazu ispod pozorišta, a samim tim i osvežen izgled fasade.

-Do sada je izvedena ugradnja termoizolacije fasade severnih zidova pozorišta kao i izolacija tri strane kule, osim južne ka Trgu Partizana, koja pripada zaštićenoj ambijentalnoj celini. Zbog togaje na južnoj strani kule osvežena fasada bez ugradnje termoizolacije, a sve u skladu sa prethodnim stanjem. Popravljen je i  sunčani sat, čime je on pored estetskog i istorijskog značaja, opet stavljen u prvobitnu funkciju- napominje Dunja Đenić.

Inače, ukupna vrednost projekta rekonstrukcije Narodnog pozorišta u cilju poboljšanja energetske efikasnosti je 224.852 evra, 150.000 evra je obezbeđeno od Kancelarije Ujedinjenih Nacija za projektne usluge (UNOPS) kroz program podrške Evropske unije razvoju opština – EU PRO, a ostatak od grada Užica. Svi radovi trebalo je  da budu završeni do kraja marta, ali zbog pandemije koronavirusa, rokovi su pomereni do jeseni. Izvođač radova je užička zanatska zadruga CMP. Izmenom projekta uvećana je prvobitno ugovorena vrednost radova, ali je zadržana u okvirima budžeta projekta, izjavila je za „Vesti“ Dunja Đenić.