Pocetna Ekonomija Kriza ih je ojačala

Kriza ih je ojačala

1026
0
Podelite

Iz svega smo izašli jači i sa velikim podsticajem da se dalje razvijamo, ističe Ivana Kovačević, direktorka užičkog privatnog preduzeća „Biozrnce“ koje je prošle godine uprkos otežanim uslovima poslovanja zbog pandemije virusa korona zabeležilo rast od oko osam posto. Izvoz na tržište Republike Srpske potpuno je stao sa proglašenjem epidemije, ali je zato na tržište Australije otišla prva značajna isporuka flipsa

Privatno preduzeće „Biozrnce“ DOO Užice koje se od osnivanja 2005. godine bavi proizvodnjom flipsa od sto posto prirodnih sirovina, u prošloj godini, uprkos mnogim nepredviđenim uslovima poslovanja nametnutim pandemijom virusa korona, zabeležilo je rast proizvodnje od oko osam odsto.

-Imali smo sreću da je delatnost kojom se mi bavimo, proizvodnja hrane, možda i najmanje osetila posledice krize izazvane pandemijom. Naše proizvode plasiramo na domaćem tržištu, a od pre dve godine počeli smo izvoz u Republiku Srpsku i tu smo jedino osetili pad jer smo od početka epidemiološke krize bili prinuđeni da ga prekinemo. Inače, proizvodnja ni jednog trenutka nije stala niti je bila ugrožena, iako smo i u drugom i u trećem talasu imali manjak radnika, ali smo to uspeli uspešno da prevaziđemo. Prodaja je u prva dva meseca epidemije, u vreme vanrednog stanja, stagnirala, ali smo posle toga nastavili sa svojim uobičajenim radom, proširili broj novih kupaca i povećali obim prodaje kod već postojećih.Tokom leta započeli smo i dva nova velika posla od kojih je jedan značajan izvoz naših proizvoda u Australiju odakle imamo pozitivne povratne informacije, pogotovu što se tiče flipsa sa igračkom za dečake i devojčice, tako da očekujemo uskoro i drugu isporuku na ovo daleko tržište. Finansijski izveštaji nisu još gotovi, ali znamo da smo pozitivno poslovali i procenjujemo da smo u prošloj godini ostvarili rast od osam posto u odnosu na 2019. – kaže Ivana Kovačević, direktor preduzeća.

„Biozrnce“ sada sarađuje na domaćem tržištu sa bogatom mrežom od oko 4.500 kupaca. U proizvodnju se kontinuirano ulaže, ali je od posebnog značaja veliko investiranje u proširenje poslovnog prostora i kupovinu novih mašina koje je preduzeće realizovalo pre tri godine, što je uvećalo proizvodne kapacitete za jednu trećinu od postojećih, kao i magacinski prostor.
-Imamo još neiskorišćenih kapaciteta i to će nam biti jedan od glavnih aduta u ovoj godini.U narednom periodu odlučićemo u šta ćemo usmeriti naše investicije ove i narednih godina, da li će to biti novi proizvod, mašine, ulaganje u marketing ili proširenje tržišta. Verovatno će to biti kombinacija nekih od ovih segmenata– ističe Ivana.

„Biozrnce“ početkom ove godine oseća izvesnu stagnaciju u prodaji, međutim, po rečima Ivane Kovačević, to je uobičajena situacija i u najboljim vremenima.

-Nadamo se da ćemo i tokom ove godine nastaviti sa povećanjem obima i proizvodnje i prodaje i da će se pandemija smiriti pa da se vratimo, koliko-toliko u normalne tokove.Bez obzira na sve što je zadesilo i našu zemlju i ceo svet, ipak, moram reći da smo veoma zadovoljni godinom koja je za nama. Istina je da smo se na početku krize suočili sa nečim što je kod svih nas izazvalo dosta straha i neizvesnosti. Trebalo je zadržati pozitivan duh, organizovati proizvodnju i rad na malo drugačiji način. Bilo je dosta pritiska ali srećom, kada imate potražnju za vašim proizvodima i radnike na koje uvek možete da se oslonite, onda lakše uspete sve to da prevaziđete.Mi smo iz svega izašli jači i sa velikim podsticajem da se dalje razvijamo – navodi Ivana.
„Biozrnce“ od kukuruznog griza u skladu sa Hasap standardima proizvodi flips nekoliko vrsta i ukusa i plasira ga na tržište u pakovanjima različite gramaže, ali i flips koji je kombinacija kukuruznog griza 40 i kinoa 60 procenata.U ponudi za tržište je flips sa igračkom za dečake i devojčice, kokice sa igračkom, čokoladni flips, kukuruz kokičar, a deo proizvodnog programa je i mleveni flips namenjen pekarskoj industriji. „Biozrnce“ osnovnu sirovinu – kukuruzni griz, nabavlja na domaćem tržištu, a belu kinou od dobavljača.

-Mislim da smo za proteklih 16 godina koliko radimo i postojimo, velikim delom uspeli u realizaciji svog osnovnog cilja, a to je da od male porodične firme postanemo vodeći proizvođač flipsa bez kikirikija na teritoriji cele Srbije. Nadam se, a i planiramo da osvojimo i nova tržišta. Kada smo počeli,firma je imala dvoje zaposlenih a osnovni i jedini proizvod bio je kukuruzni flips koji je i danas naš najprodavaniji proizvod. Vremenom, preduzeće serazvijalo,asortiman proizvoda se širio, broj zaposlenih rastao i sada nas je20. Od početka, naša proizvodnja se bazira na proizvodima koji su prirodni, bez dodatih aroma, aditiva, boja i veštačkih ukusa i u tom smislu ne želimo ništa da menjamo ni u budućnosti. „Biozrnce“ je prepoznatljivo po svom kvalitetu i ukusu flipsa i od toga ne odustajemo- ističe Ivana Kovačević.

Veruju u svoje proizvode

-Kriza je uticala da se deo troškova poveća, cene sirovina rastu, ali mi smo uspeli da prethodnu godinu završimo sa pozitivnim finansijskim rezultatom, da zadržimo postojeći kvalitet proizvoda koji je prepoznatljiv, a opet da ostanemo cenovno konkurentni. Zapravo, cene nismo menjali i nadam se da će tako ostati i u narednom periodu zbog naših potrošača. Iz krize smo izašli isa velikim elanom da nastavimo dalje da napredujemo. Za to imamo proizvodne kapacitete, kvalitetan kadar, a pre svega odlične proizvode koji su već godinama omiljena zdrava hrana i kod beba i dece, izgradili smo i naš brend, flips „Cmok“. Međutim, ne treba da se opuštamo, moramo i dalje da razvijamo svoje proizvode jer se pojavljuje i konkurencija koja ne bi trebalo da nas ugrozi, ali je prisutna. Mi verujemo u naše proizvode i nastavljamo da razvijamo i unapređujemo njihov kvalitet koji je na tržištu presudan – pojašnjava Ivana.

-Prošle godine smo koristili deo mera državne podrške privredi, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za april, maj i jun. Sve smo mi to izmirili već do kraja godine, ali nam je na početku veoma značilo kada smo bili u neizvesnosti ne znajući šta nas sve čeka. Koristili smo i minimalac za zaposlene za ove mesece, dok moratorijum na kredite nismo koristili, sve svoje obaveze izmirujemo na vreme i zbog toga smo veoma zadovoljni – ističe Ivana.