Pocetna Ekonomija Ostvareni značajni ciljevi

Ostvareni značajni ciljevi

840
0
Podelite

Kroz realizaciju projekta Klaster metalskog sektora zapadne Srbije na EU tržištu, urađeno je dosta, ali je ključno da se potvrdilo partnerstvo RRA „Zlatibor“ i Klastera metalskog sektora Zapadne Srbije koje je čvrst dokaz da „samo udruženi možemo napred i da možemo osvajati nova znanja, veštine i tehnologije što će svakako doprineti rastu i razvoju svake kompanije pojedinačno“, istakla je Nataša Jovanović, menadžer projekta.

U četvrtak, 20. maja, u Regionalnom inovacionom start ap centru Užice, održana je završna, onlajn, prezentacija projekta – Klaster metalskog sektora zapadne Srbije na EU tržištu, koji je realizovala Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ u saradnji sa Klaster West Metal group. Projekat je podržala Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO sa ciljem da se poboljša konkurentnost malih i srednjih preduzeda u metalskoj industriji. Iako je pandemija usporila realizaciju, projekat koji je započet u novembru 2019. godine i čija je ukupna vrednost 57.000 evra, uspešno je priveden kraju.

Nataša Jovanović iz RRA „Zlatibor“ menadžer projekta, ističe da je projekat bio šansa da se razreše problemi sa kojima se mala i srednja preduzeća u metalskom sektoru susreću svakodnevno u svom poslovanju, a odnose se, pre svega, na njihovu konkurentnost na evropskom tržištu. Tako su, zahvaljujući projektu kreirani novi alati za direktnu podršku malim i srednjim preduzedima u oblasti privlačenja sredstava i inovativne promocije na međunarodnim sajmovima. Sve je to urađeno kroz izgradnju kapaciteta RRA „Zlatibor“ za razvoj, promociju i pružanje usluga mentorstva u oblasti pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća, razvoj priručnika za inovativne metode promocije na međunarodnim sajmovima i jačanje kapaciteta zaposlenih u malim i srednjim preduzedima u oblasti aktivnosti privlačenja sredstava.

-Ova nova usluga RRA „Zlatibor“, mentorstvo, odnosi se na podršku u pripremi dokumentacije potrebne prilikom konkurisanja privatnog sektora na konkurse međunarodnih i nacionalnih donatora, ali i u implementaciji i realizaciji projekata-navela je Nataša Jovanović.

Tokom projekta pružena je i direktna podrška za devet kompanija u metaloprerađivačkom sektoru u oblasti standardizacije /resertifikacije relevantnih standarda kao i kreiranje virtuelnih tura kroz kompanije uz 3D prikaze proizvodnog asortimana.
-Pandemija nas je naučila da ne možemo promovisati firme samo na međunarodnim sajmovima, već treba iskoristiti nove, napredne tehnologije da budućim kupcima prikažemo sve ono najbolje što kompanije u Zlatiborskom okrugu proizvode – rekla je Nataša Jovanović. Za one kompanije koje se prvi put pojavljuju na tržištu EU, kroz projekat je kreirana brošura koja sadrži smernice za njihov nastup na međunarodnim sajmovima, a ona je dostupna na sajtu klastera, RRA „Zlatibor“ i na sajtu Asocijacija regionalnih razvojnih agencija.

-Veoma smo ponosni što smo i u doba pandemije uspeli da realizujemo jedan ovakav projekat i da pokažemo kako nove tehnologije itekako mogu unaprediti poslovanje kompanija u metalskom sektoru, a i da te dobre primere prakse preslikamo i na kompanije u nekim drugim delatnostima – navela je Nataša Jovanović i istakla da je kroz realizaciju ovog projekta dosta urađeno, ali je ključno da se potvrdilo partnerstvo RRA „Zlatibor“ i Klastera metalskog sektora Zapadne Srbije koje je čvrst dokaz da „samo udruženi možemo napred i možemo osvajati nova znanja, veštine i tehnologije što će svakako doprineti rastu i razvoju svake kompanije pojedinačno“.