Pocetna Društvo Turski konzul u poseti Užicu

Turski konzul u poseti Užicu

583
0
Podelite

Užice je posetio konzul Republike Turske u Novom Pazaru, Bašar Bašol  sa kojim je rukovodstvo grada razgovaralo o mogućnostima turskih investicija u Užicu.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Taković Radivojević istakla je da međudržavni odnosi Turske i Republike Srbije nikada nisu bili bolji i da je vreme da se oni „spuste“ i na lokalni nivo upravo zbog toga što u prethodnom periodu nije bilo investitora iz ove zemlje u Užicu.

-Razgovarali smo kako da turski investitori dođu u Užice i   zaposlimo određen broj ljudi. Naše prednosti su dolazak auto-puta nadomak Užica i nastavak auto-puta Požega-Kotroman. Otvorili smo i temu turističkog potencijala Grada i planine Tare  i nadamo se da ćemo i u turizmu privući turske investitore – rekla je gradonačelnica Radivojević uz očekivanje učestalosti ovakvih  poseta u narednom periodu.

Konzul Bašar Bašol zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i dodao da je siguran da   današnja poseta neće  biti poslednja  s obzirom na toplinu prijema.

-Odnosi između dve zemlje su na istorijskom nivou i odnos između dva predsednika država treba da bude primer kako da se grade odnosi i na drugim poljima, privrednom i kulturnom – istakao je turski konzul koji je uputio poziv gradonačelnici i rukovodstvu grada Užica da prisustvuju zvaničnom otvaranju konzulata u Novom Pazaru početkom juna meseca. On je izrazio očekivanje da će u budućem periodu imati dosta susreta sa gradonačelnicom Užica i rukovodstvom grada. Između ostalog, razgovarano je o zajedničkim projektu recikliranja smeća.

– Turske firme rade put Beograd – Sarajevo i uvideli smo da užička regija ima puno potencijala za razvoj turizma i elektronike tako da ćemo pokušati da odradimo konkretne projekte  – rekao je Bašol uz ocenu da Srbija ima pozitivnu politiku prema stranim investitorima. On  je naveo da jedna turska firma u Kraljevu ima 850 zaposlenih, a u priboju druga turska firma zapošljava 350 radnika.

Visoki turski diplomata rekao je da turska strana nije odustala od projekta rekonstrukcije  Kasapčića mosta preko turske Agencije za zaštitu kulturnog blaga (TIKA), ali da je korona odložila realizaciju i da će se lično založiti za nastavak.